La Viena începe astăzi, 27 februarie, prima rundă de negocieri din acest an în formatul „5+2” pentru reglementarea conflictului transnistrean. Analistul Denis Cenuşă consideră că în anul curent negocierile vor fi mai complicate, avându-se în vedere faptul că Moldova îşi propune să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, iar acest fapt poate genera mai multe acţiuni unilaterale din partea Tiraspolului.
Analistul a declarat pentru IPN că 2014 va fi un an când diferenţele de orientate externă între Chişinău şi Tiraspol vor fi şi mai vizibile. „Nu trebuie să uităm că Tiraspolul ţine foarte mult la dialogul cu Rusia şi, prin urmare, toate decizie de la Tiraspol vot fi luate în funcţie de interesele Moscovei în regiune”, a spus analistul.
În opinia sa, eforturile pentru a activiza procesul de negocieri vor veni doar din partea Chişinăului, care va încerca să găsească compromisuri şi să facă cedări. „Pentru Tiraspol aceste negocieri sunt, mai degrabă, o încercare de a se evidenţia, de a-şi scoate la vedere propriile interese, „statalitatea” transnistreană şi altele”, a menţionat Denis Cenuşă.
Expertul are convingerea că în acest an vom asista la mai multe demersuri din partea Chişinăului de a pune pe masa de negocieri aspectul politic, însă Tiraspolul nu va accepta discuţiile pe Coşul III, care se referă la statutul special al regiunii transnistrene. Mai degrabă, Tiraspolul va prezenta iniţiative care interesează Rusia, precum deschiderea unui consulat în regiune şi unele aspecte cu caracter economic.
Potrivit Biroului pentru Reintegrare, la prima rundă de negocieri din acest an vor fi puse în discuţie subiecte legate de problemele şcolilor cu predare în grafia latină, problemele de circulaţie, problemele economice şi altele. Negocierile vor avea loc sub egida Preşedinţiei Elveţiei şi Serbiei în OSCE. La finele rundei, reprezentanţii politici de la Chişinău şi Tiraspol, Eugen Carpov şi Nina Ştanski, vor susţine un briefing de presă prin intermediul unei transmisiuni video din Austria. Negocierile vor fi prezidate de către ambasadorul Radojko Bogojević, reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiul al OSCE din partea Serbiei pentru procesul de reglementare transnistreană.