Neexecutarea hotărârilor Curții Constituționale se propune a fi pedepsită

Neexecutarea intenționată de către o persoană cu funcție de răspundere a hotărârilor Curții Constituționale, precum și împiedicarea executării acestora ar putea fi pedepsită. O inițiativă legislativă privind modificarea și completarea în acest sens a Codului Penal a fost elaborată de către deputații Partidului Popular European (PPEM) și înregistrată la secretariatul Parlamentului, transmite IPN.

Proiectul propune amenzi între 850 și 1000 de unități convenționale, adică între 42500 și 50000 de lei. Încălcarea legii la acest capitol se va putea pedepsi și cu muncă neremunerată în folosul comunității de 340 de ore sau închisoare până la trei ani. În toate cazurile cu privarea de dreptul de a ocupa o anumită activitate pe un termen de la doi la cinci ani.

PPEM argumentează necesitatea inițiativei legislative prin faptul că anumiți funcționari de stat, cu înaltă funcție de răspundere, nu execută hotărârile Curții Constituționale, le ignoră cu rea credință. „Toți cetățenii sunt egali în faţa legii, iar ignorând executarea hotărârilor Curții Constituționale necesită a pedepsită în conformitate cu gradul prejudiciul adus și a efectelor pe care le produce”, se spune în nota informativă a proiectului.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.