Neexecutarea deciziilor Curții Constituționale ar putea fi sancționată penal, inițiativă legislativă

Neexecutarea intenționată sau eschivarea unei persoane cu înalte funcții de răspundere, de a executa hotărârile instanțelor de judecată sau ale Curții Constituționale ar putea fi pedepsită penal și nu contravențional. Totodată, respectivul funcționar nu ar mai putea ocupa funcții de răspundere pentru o perioadă de al doi la cinci ani. Prevederile se regăsesc într-o inițiativă legislativă a Grupului Parlamentar Popular European, transmite IPN.

Președintele Grupului Parlamentar Popular European, Valeriu Ghilețchi a declarat că inițiativa a fost semnată pe 25 septembrie de către el împreună cu Iurie Leancă, iar miercuri, 18 octombrie, în cadrul a trei comisii parlamentare inițiativa a fost examinată și transmisă pentru dezbateri în Parlament.

„Mi se pare oportun faptul că avem o asemenea inițiativă, pentru că pe 17 octombrie și președintele Curții Constituționale a spus că va trimite o adresă Parlamentului din partea Curții ca să fie modificată legislația în acest sens. Blocajele constituționale sunt periculoase pentru că pot duce la vid de putere și atentează la securitatea națională a Republicii Moldova”, a mai spus Valeriu Ghilețchi, subliniind că proiectul de inițiativă nu-l vizează pe președintele Republicii Moldova în mod particular, dar poate fi și un prim-ministru, ministru care blochează executarea deciziilor Curții Constituționale ce se referă la un blocaj instituțional sau constituțional.

Valeriu Ghilețchi speră ca în viitorul apropiat inițiativa să ajungă pe ordinea de zi a Parlamentului și mizează pe susținerea tuturor partidelor în afara PSRM, deoarece socialiștii percep inițiativa PPEM ca un atac la adresa președintelui. În acest context, Valeriu Ghilețchi a spus că socialiștii trebuie să înțeleagă că președintele statului ca și alți funcționari are datoria să respecte Constituția. Nimeni nu este mai presus de Constituție, aceasta fiind esența proiectului de lege respectiv.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.