Necesitățile grupurilor vulnerabile, ignorate în Legea bugetului de stat, OSC-uri

Reprezentanții platformelor organizaților societății civile, active în promovarea drepturilor grupurilor vulnerabile, se arată îngrijorați de lipsa finanțării unor programe de susținere a grupurilor vulnerabile, în Legea bugetului de stat pentru anul 2021. Or, perioada pandemiei și instituirea stării de urgență a avut un impact negativ asupra calității vieții grupurilor vulnerabile și familiilor acestora, fiind limitat și mai mult accesul la servicii medicale, educaționale și sociale. Organizațiile solicită să fie întreprinse măsuri pentru a susține grupurile vulnerabile.

Într-o conferință de presă la IPN, directoarea executivă a Alianței Organizaţiilor pentru Persoane cu Dizabilități, Galina Climov, a declarat că, analizând proiectul, organizațiile societății civile au venit cu mai multe propuneri. „În condițiile în care situația de pandemie va continua și în anul 2021, noi considerăm indispensabilă includerea unor acțiuni care să diminueze impactul situației pandemice asupra grupurilor vulnerabile, și anume: persoane cu dizabilități, persoane vârstnice, tinerii și persoanele de etnie romă”, a notat Galina Climo,.

Platforma organizațiilor active pentru promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități a semnat un apel comun adresat Parlamentului și comisiilor parlamentare. „Noi solicităm alocarea fondurilor necesare pentru asigurarea accesului copiilor cu dizabilități la serviciile educaționale online. Situația pe timp de criză și în continuare arată că copiii cu dizabilități, familiile acestora, nu au beneficiat de servicii educaționale, dat fiind faptul că nu dispun de acele dispozitive, echipamente necesare și nu au cu ce să achite serviciile de internet pentru a accesa serviciile educaționale. O altă măsură pe care o solicităm este alocarea resurselor financiare pentru accesibilizarea informației pentru persoanele cu diferite tipuri de dizabilități”, a menționat Galina Climov. De asemenea, se solicită planificarea resurselor financiare pentru digitalizarea serviciilor social și medicale.
 



Cristina Railean, coordonatoare politici și advocacy în cadrul HelpAge International Moldova, a menționat că, monitorizând promisiunile electorale ale candidaților, se constată că printre aceste se număra majorarea pensiilor și îmbunătățirea traiului persoanelor în etate. Or, alocările mici pentru protecția socială a persoanelor vârstnice demonstrează atitudinea reală față de aceste grupuri vulnerabile, cu risc sporit de infectare. „Cerem revizuirea resurselor alocate pentru protecția socială a persoanelor vârstnice, pentru ca să fie implementate acțiunile și măsurile planificate, în mod corespunzător, iar venitul pentru persoanele vârstnice să acopere cel puțin coșul minim de consum”, a notat Cristina Railean.

Ion Duminică, reprezentantul Coaliției „Vocea Romilor”, a spus că și romii anul acesta au avut de suferit de pe urma pandemiei. Pentru anul viitor, în bugetul de stat nu este prevăzută nicio sursă financiară pentru îmbunătățirea nivelului de trai al comunității rome. Organizația solicită să fie prevăzută acoperirea financiară pentru mediatorii comunitari, dar și pentru cheltuielile aferente lansării activității Biroului pentru relații cu populația de etnie romă.

Roman Banari, secretar general al Consiliul Național al Tineretului, a menționat că este necesară extinderea și dezvoltarea programelor de protecție a familiei și a copilului, pentru ca acestea să acopere grupurile vulnerabile care în prezent nu beneficiază de plăți sociale. De asemenea, este nevoie de o susținere financiară corespunzătoare a acestora. O altă solicitare ține de menținerea pentru a nul viitor a componentei de tineret la nivelul anului precedent – 20 de milioane de lei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.