„Ne dorim să rezolvăm conflictul transnistrean doar pe cale pașnică. Tot ce facem noi, facem și pentru oamenii de pe malul drept, și pentru oamenii de pe malul stâng”. O spune președinta Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat. La dezbaterile electorale de duminică, în replică la reproșul contracandidatului său că nu a avut întrevederi cu reprezentanții regiunii transnistrene, Maia Sandu a spus că rezultatele se măsoară nu după numărul întâlnirilor, dar după lucruri făcute pentru cetățeni, transmite IPN.
Candidatul Partidului Socialiștilor, Alexandr Stoianoglo, a întrebat-o pe Maia Sandu despre statutul special pe care ar urma să-l obțină regiunea transnistreană după reglementarea conflictului.
„Sarcina și preocuparea noastră principală a fost pacea și securitatea. Eu mă mândresc cu faptul că noi toți, și cei de pe malul drept, și cei de pe malul stâng, am reușit să menținem liniștea la noi în țară. Este meritul tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Și acest lucru – pacea – va fi sarcina prioritară. Ne dorim să rezolvăm conflictul transnistrean, dar noi ne dorim să rezolvăm această problemă, acest conflict, doar pe cale pașnică. Tot ce facem noi, facem și pentru oamenii de pe malul drept și pentru oamenii de pe malul stâng”, a declarat candidata Partidului Acțiune și Solidaritate.
Maia Sandu s-a referit și la aspectele economice, precizând că astăzi aproape 80% din exporturile din regiunea transnistreană merg în Uniunea Europeană. Potrivit candidatei, aceasta vorbește despre faptul că suntem pe aceeași cale. „Trebuie în continuare să avem grijă de securitatea cetățenilor noștri, trebuie în continuare să ne asigurăm că acest proces de integrare europeană, pe care dumneavoastră vreți să-l amânați pentru nu știu câte decenii, să poată beneficia de el și oamenii de pe malul drept, și oamenii de pe malul stâng”, susține Maia Sandu.
Potrivit candidatei, de când a început războiul Rusiei împotriva Ucrainei, aproape toți moldovenii de pe malul stâng au venit și și-au luat pașaportul Republicii Moldova . „Știți ce înseamnă asta? Înseamnă că ei au încredere în Republica Moldova, că ei se simt în siguranță având pașaportul Republicii Moldova. Cred că noi avem rezultate bune, trebuie să le vedem, să le înțelegem și să continuăm pe această cale. Cel mai importat este să menținem liniștea și pacea, și pe malul drept, și pe malul stâng”, a precizat Maia Sandu,
Cât despre afirmațiile lui Alexandr Stoianoglo că nu a avut nicio întrevedere cu reprezentanții regiunii transnistrene, Maia Sandu a spus că rezultatele se măsoară nu după numărul întâlnirilor. „Noi avem o conlucrare în interesul cetățenilor de pe ambele maluri și am reușit să menținem pacea. Am văzut mulți care au semnat sute de mii de acorduri, au avut multe întâlniri și rezultatul a fost zero. Cetățenii noștri apreciază pacea și liniște pe ambele maluri”, a mai spus candidata PAS.
Dezbaterile electorale de duminică au avut loc fără moderator, cei doi contracandidați și-au adresat pe rând întrebări unul altuia. Turul al doilea al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 3 noiembrie.