Ne dorim să creăm un Parc de Inovare, Cercetare și Dezvoltare în Inginerie, director AI

Un Parc de Inovare, Cercetare și Dezvoltare în Inginerie ar putea să apară în Republica Moldova. Directorul Agenției de Investiții spune că noua entitate va fi similară parcului IT deja existent în Republica Moldova, care a dus la crearea a peste 15 mii de locuri de muncă. Marin Ciobanu spune că spre deosebire de parcul virtual IT,  Parcul de Inovare, Cercetare și Dezvoltare în Inginerie va reprezenta o platformă fizică ce va genera peste 1000 de locuri de muncă, transmite IPN.

Potrivit șefului Agenției de Investiții, Parcul de Cercetare și Dezvoltare în Inginerie va deveni un generator de inovare și noi tehnologii industriale pentru structurile de cercetare și mediul de afaceri, dar și o platformă pentru stabilirea conexiunilor dintre companiile multinaționale și furnizorii autohtoni.

„Parcul virtual pe care îl avem în IT s-a dovedit a fi un proiect foarte important pentru Republica Moldova. Pe parcursul a 5 ani s-au înregistrat peste 1400 de companii și s-au creat peste 15 mii de locuri de muncă. Similar acestui parc, ne-am dori să avem un Parc de Inovare, Cercetare și Dezvoltare în Inginerie. Este foarte important în această perioadă de război, când lumea este mai reticentă la investiții și în perioada fierbinte ar trebui să mergem pe lucruri care nu necesită milioane de euro. Ar trebui să discutăm cu Guvernul și partenerii de dezvoltare ca pentru cercetare și dezvoltare să avem 7% impozit unic”, a spus Marin Ciobanu în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit directorului Agenției de Investiții, parcul va avea centre de expertiză și laboratoare și va crea instant locuri de muncă. Potrivit lui Marin Ciobanu, prezența unui astfel de parc în Republica Moldova ar reprezenta o ofertă atractivă pentru investitorii străini.

„Pe parcursul anului viitor am putea atrage 1000 de locuri de muncă în Cercetare și Dezvoltare și n-ar mai însemna o platformă virtuală, ca la parcul IT, ci ar fi o platformă fizică. Partea bună este că trebuie să creăm cadrul legal, noi nu ne punem ca scop să instruim acești tineri. Pentru că marile companii deja au competențe de formare a muncitorilor ”, a mai spus șeful Agenției de Investiții.

Mai devreme, actualul ministru al economiei, Dumitru Alaiba, a menționat că Parcul de Inovare, Cercetare și Dezvoltare în Inginerie ar putea fi creat în locul Uzinei experimentale a Institutului de Fizică Aplicată a Academiei de Științe.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.