NB8 condamnă agresiunea Rusiei asupra Ucrainei și susține Moldova în drumul către UE

Miniștrii afacerilor externe din cadrul formatului Nordic-Baltic 8 (NB8) susțin că sunt alături de Moldova în parcursul său european, dar și că transmit un mesaj de solidaritate cu Republica Moldova în contextul războiului rus asupra Ucrainei, pe care îl condamnă. Mesajul a fost transmis de cei opt miniștri de externe (ai Letoniei, Suediei, Danemarcei, Estoniei, Finlandei, Islandei, Lituaniei și Norvegiei) care se află la Chișinău, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Potrivit ministrului afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, în cadrul discuțiilor toți miniștrii unanim au condamnat agresiunea rusă asupra Ucrainei și pledează pentru restabilirea integrității teritoriale a acesteia. Potrivit lui, și Moldova trebuie să facă față la mai multe amenințări hibride și de destabilizare a situației de securitate, dar autoritățile sunt și vor fi în stare să contracareze aceste tentative. Una din măsurile în acest sens este lansarea unei misiuni civile a UE. Ministrul Popescu a mai adăugat că au fost finalizate negocierile pentru pregătirea unui acord de liber schimb cu EFTA, care în iunie urmează a fi semnat.

Edgars Rinkēvičs, ministrul afacerilor externe al Letoniei, a spus că își dorește ca în Moldova să fie mai multe reforme în sectorul justiției, combaterea corupției și deja a luat act că în aceste sens s-au făcut progrese. Letonia admiră Moldova pentru faptul că a reușit să facă față la mai multe crize politice, economice, energetice.

Ministrul afacerilor externe al Suediei, Tobias Billström, a spus că poporul moldovenesc a dat dovadă de mare generozitate față de ucrainenii care au fugit din calea războiului și a reușit să opună rezistență atacurilor hibride rusești de destabilizare a democrației. Toate acestea sunt impresionante. În acest sens Suedia a extins substanțial măsurile de suport pentru a face față provocărilor.

Ministrul danez al afacerilor externe, Lars Løkke Rasmussen, a spus că a venit aici pentru a trimite un semnat puternic de solidaritate, la fel ca și ceilalți miniștri prezenți. Danemarca a decis să aloce resurse specifice Republicii Moldova și salută faptul că a avut discuții concrete care vor continua, pentru a decide cum poate extinde cooperare și a o intensifica, fapt ce va permite realizarea și atingerea aspirațiilor europene.

Ministrul afacerilor externe al Estoniei, Margus Tsahkna, a asigurat că noul guvern al Estoniei va continua să ofere un sprijin ferm Republicii Moldova. Potrivit lui, aderarea la UE este un proces politic și salută în acest sens angajamentul liderilor politici de la Chișinău. El a asigurat că aceștia au susținere politică fermă și s-a descurcat foarte bine până acum.

Hórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir, ministra afacerilor externe a Islandei, este de părere că semnalul transmis de țările din NB8 trebuie să fie unul puternic și trebuie văzut ca unul puternic. A observat că liderii moldoveni actuali sunt determinați în asigurarea păcii și stabilității în țară. Vede multe oportunități în relațiile Islandei cu Moldova cum ar fi importurile de vinuri.

Gabrielius Landsbergis, ministrul de externe al Lituaniei, a declarat că Moldova este supusă presiunilor din cauza războiului Rusiei asupra Ucrainei. Țările din NB8 sunt aici pentru o ajuta. Presiuni există, dar Moldova începe o serie de reforme foarte serioase, pe care nu le-a făcut de zeci de ani. Este gata să ajute la consolidarea capacităților ca Moldova să se pregătească de aderare la UE.

Anniken Huitfeldt, ministra afacerilor externe a Norvegiei, a adăugat că agresiunea rusă, pe care o condamnă ferm, a avut un impact sever asupra Republicii Moldova, aducând mai multe crize, cu care Moldova s-a descurcat într-un mod impresionant. Aplaudă alegerea poporului moldav în favoarea integrării euro-atlantice, reformării justiției și combaterii corupției și e gata să susțină Moldova în acest proces. De aceea, Norvegia implică Moldova în programul Nanset, programul de sprijin pentru Moldovan. Este vorba de aproximativ 7 miliarde de euro, granturi, care vor fi acordați timp de 5 ani.

Kai Sauer, secretar de stat pentru politica externă și de securitate din cadrul ministerului de externe a Finlandei, spune că  Finlanda salută statutul de candidat UE pentru Moldova și sprijină parcursul european al acesteia, fiind gata să susțină țara în acest parcurs.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene găzduiește vizita miniștrilor de externe din cadrul formatului NB8: Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia și Suedia. în perioada 27 – 28 aprilie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.