NATO sprijină eforturile R. Moldova de retragere a armatei ruse de pe teritoriul său
NATO susţine eforturile Chişinăului in vederea retragerii armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, a declarat miercuri, 30 septembrie, in cadrul unei conferinţe video Robert Simmons, adjunctul asistentului Secretarului General al NATO.
Aceasta este o poziţie de principiu a Alianţei Nord-Atlantice, iar Republica Moldova trebuie să-şi menţină poziţia privind retragerea trupelor ruse, a declarat ambasadorul. Potrivit lui, dacă va fi voinţă politică necesară şi consecvenţă la Chişinău, NATO este gata să-şi manifeste sprijinul.
Oficialul NATO a declarat că organizaţia sprijină negocierile in formatul 5+2 in vederea reglementării conflictului transnistrean şi a sugerat să fie evitate negocierile bilaterale cu Federaţia Rusă.
El a accentuat şi respectul NATO pentru neutralitatea Republicii Moldova.
Simmons a anunţat şi despre o intrevedere care s-a desfăşurat marţi la Bruxelles dintre premierul moldovean, Vlad Filat, şi ministrul de externe, Iurie Leancă, cu oficiali NATO, exprimandu-şi increderea in dezvoltarea durabilă a relaţiilor Republica Moldova-NATO.
Referindu-se la implementarea Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP) Republica Moldova – NATO, Simmons a apreciat pozitiv acţiunile desfăşurate in primul an, menţionand insă că au scăzut din intensitate in anul curent, probabil din cauza campaniilor electorale. Totuşi, Robert Simmons şi-a exprimat speranţa în privinţa semnării unui plan mai ambiţios în viitor.
Rusia şi-a asumat la summitul OSCE de la Istanbul din 1999 obligaţia de a-şi evacua armamentul şi trupele de pe teritoriul Republicii Moldova pană la finele anului 2002. Dar aceste garanţii nu au fost respectate. Potrivit unor date, in arsenalul situat langă localitatea Colbasna, din stânga Nistrului, ar fi depozitate оntre 20.000 şi 40.000 tone de arme şi muniţii.