Decizia partidelor de la guvernare de a naţionaliza Banca de Economii constituie o greşeală care va agrava şi mai mult situaţia financiară a statului. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Politica”, la TV 7, transmite IPN.
Expertul în economie Victor Ciobanu consideră că naţionalizarea BEM va pune în pericol semnarea unui acord cu FMI, iar consecinţele ar fi intrarea Republicii Moldova în incapacitate de plată. „Există decizia definitivă a Curţii Supreme de Justiţie privind reîntoarcerea cotei statului la BEM. Astfel, statul deţine majoritatea de 56% din acţiuni. Nu înţeleg care este rostul de a naţionaliza BEM-ul? Liderii PDM şi PLDM, care au convenit asupra naţionalizării BEM-lui, ar trebui să explice de ce şi-au schimbat părerea, după ce în 2013 declarau încrezători că BEM trebuie deznaţionalizată. Cred că decizia de naţionalizare nu este finală. FMI nu va accepta aceste propuneri”, a spus Victor Ciobanu.
Vitalie Rapcea, expert economic, de asemenea susţine că naţionalizarea BEM pune în pericol semnarea unui nou acord de finanţare cu FMI. „Situaţia va fi catastrofală. Vom fi puşi în situaţia de a munci peste normă pentru a repara greşelile liderilor partidelor de la guvernare. FMI nu va accepta scuzele noastre cu naţionalizarea Băncii de Economii. Mai ales că investigaţia Kroll a demonstrat că statul nu poate gestiona banca, iar banii se fură”, a spus Rapcea.
Şi Viorel Gârbu, expert economic, s-a pronunţat pentru deznaţionalizarea BEM. „Banca de Economii a devenit o miză politică pentru liderii partidelor de la guvernare. Ei vor să apară pe cal alb acum, la alegeri, ca salvatori în faţa poporului. BEM nu poate fi naţionalizată, ar fi o catastrofă adevărată, datoriile sunt enorme. Statul nu are ce căuta în gestionarea băncilor după ce a demonstrat că este un gestionar atât de prost”, a declarant expertul.
Expertul financiar Sveatoslav Mihalache a spus că naţionalizarea BEM ar conduce la noi cheltuieli masive din partea statului. „Dacă BEM va fi naţionalizată, atunci statul va trebui să achite milioane de lei acţionarilor băncii. Pe de altă parte, este clar că negocierile cu FMI vor fi dure şi nu se ştie dacă acesta va accepta să negocieze în aceste condiţii”, a spus expertul.
Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat au anunţat miercuri, 10 iunie, după şedinţa consiliului alianţei, că optează pentru păstrarea şi naţionalizarea Băncii de Economii. Liderul PLDM, Vlad Filat, a spus că urmează a fi întreprinse măsurile necesare pentru ca BEM să aibă activitate deplină. Iar democratul Marian Lupu a invocat drept argument pentru păstrarea BEM faptul că, dacă banca va funcţiona, va exista şi o motivaţie de a continua investigaţia privind furtul miliardului.