Natan Garștea: Așteptările FMI se referă la schimbarea situației în sectorul bancar

Cea mai mare parte a așteptărilor Fondului Monetar Internațional de la Republica Moldova se referă la stabilizarea și schimbarea situației în sectorul bancar și piața de capital. FMI nici nu a înaintat un set de precondiții, doar vrea să vadă intenția autorităților de a schimba ceva în această situație. Fondul așteaptă că până la votarea unui memorandum cu Moldova să se ajungă suficient de departe cu reformele încât să fie clar că nu se mai poate anula ceea ce s-a făcut anterior.

Despre aceasta s-a discutat în cadrul dezbaterii publice cu tema: „Importanţa economico-politică a Acordului Republicii Moldova cu FMI şi capacitatea politică de a-l implementa”, ediţia a 58-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenţia de presă IPN în coproducţie cu Radio Moldova. Expertul economic  Natan Garștea susține că așteptările FMI țin de creșterea independenței Băncii Naționale a Moldovei. Potrivit lui, în criza bancară creată au apărut mari semne de întrebare față de BNM. Administrarea specială în cele trei bănci a fost instaurată a doua zi după alegerile parlamentare și nu cu o lună sau cu două înainte. „Evident, a fost o chestiune politică pentru a nu strica peisajul înaintea alegerilor, însă e sigur că o Bancă Națională care își face lucrul nu ține cont de politică, ci urmărește ca sectorul bancar să fie stabil. Așa ceva nu trebuia să se întâmple”, a declarat Natan Garștea.

Potrivit lui, au fost aprobate modificări la Legea privind Banca Națională care într-o oarecare măsură cresc imunitatea și independența ei. Este pregătit un pachet întreg de legi cu privire la domeniul financiar-bancar, care se rhttps://www.youtube.com/watch?v=Ys6G8xDflRseferă la intervenirea în situațiile de criză. „Din câte îmi dau seama, la momentul negocierilor, FMI era cât de cât satisfăcut de evoluțiile existente, însă până la aprobarea Memorandumului toate aceste proiecte trebuie să se transforme în legi”, spune expertul.

În opinia lui Natan Garștea, Moldova are restanțe și lichidarea lor depinde de voința politică. Inițierea reformelor va fi un test care va arăta cât de serioasă este intenția de a face aceste schimbări. „Cred că mai degrabă acesta este un acord care include niște prevederi destul de dure pentru noi, în special, în ce ține de creșterea vârstei de pensionare, raționalizarea cheltuielilor bugetare, ceea ce era de așteptat”, afirmă expertul economic.

Potrivit lui, se încearcă să se amâne cât mai mult dezvăluirea publică a detaliilor acordului cu FMI. „Din câte îmi dau seama, guvernarea acum încă are scuza că nu este varianta finală a acordului care în orice moment poate să se schimbe. Ei, probabil, vor spune că nici nu are rost încă să discutăm până ce nu va fi clar Acordul final. Misiunea FMI va merge în întâmpinarea Moldovei, dacă Moldova va solicita ca până la aprobarea variantei finală să nu fie făcut public Acordul. FMI, de regulă, este destul de deschis în astfel de situație”, notează Natan Garștea.

Dezbaterile publice cu tema „Importanţa economico-politică a Acordului Republicii Moldova cu FMI şi capacitatea politică de a-l implementa”, ediţia a 58-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sunt realizate cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.