Natalia Uzun: Procesul de integrare europeană trebuie separat de competiția politică

Jurnalista Natalia Uzun consideră că este extrem de necesar ca procesul de integrare europeană al Republicii Moldova să fie separat de lupta și competiția politică, care astăzi a ajuns în afara oricăror standarde europene. Nu are nici o legătură cu democrația și s-a transformat în rămășițe ale tehnologiilor de manipulare a opiniei publice. Declarațiile în acest sens au fost făcute la dezbaterea publică: „Ce știu moldovenii despre UE. Decalajul între așteptări și realitate?”, organizată de Agenția de presă IPN. 

Natalia Uzun a menționat că rezultatele exercițiului electoral din 20 octombrie nu ilustrează atitudinea reală față de procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. De exemplu, cetățenii găgăuzi, care mereu sunt calificați ca susținători pro-ruși, desfășoară afaceri în Uniunea Europeană. Ei își deschideau companii în România fără a cunoaște 20 de cuvinte în limba română, dar deja peste jumătate de an vorbeau în română și își promovau produsele în întreaga Uniune Europeană.

Referendumul cu privire la aderarea Republicii Moldova la UE a fost un subiect al partidelor politice, al manipulărilor politice și al concurenței politice. Ziarista susține că, spre regret, a fost o monedă de schimb într-un proces extrem de important pentru societatea din Republica Moldova.

Natalia Uzun a declarat că, de-a lungul timpului, nimeni, nici societatea, nici guvernările nu au depus măcar un pic de efort pentru a întări statul, identitatea civică. Nu a existat un punct care să unească societatea în jurul său, în condițiile în care Republica Moldova este o țară multietnică, în care există diferite opinii, diferite convingeri.

Jurnalista mai crede că în societatea moldovenească orice fel de contradicții pot fi depășite, în momentul în care va identificată acea bază pentru Republica Moldova, pentru a o aduce la un alt nivel de dezvoltare. În viziunea sa, dacă societatea nu va depune efort, măcar un pic din timp să-și acorde pentru a medita cum poate găsi limbaj comun cu colegul, cu vecinul, cu oponentul său, cum să înceteze lupta. Dacă nu o va face, va fi ratată o șansă istorică. Și nu contează cine se află la guvernare, contează oamenii să se înțeleagă între ei, a mai spus Natalia Uzun.

Dezbaterea publică la tema „Ce știu moldovenii despre UE. Decalajul între așteptări și realitate?” este organizată în cadrul proiectului „Agenția de presă IPN pentru coeziune socială și Moldova pro-europeană”, finanțat de către IMS.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.