Natalia Uzun: Cetățenii trebuie să-și facă alegerea la referendum și să fie pregătiți pentru ce urmează

Cetățenii trebuie să meargă duminică la referendum pentru a-și face alegerea, dar chiar începând de astăzi, trebuie să fie pregătiți pentru ceea ce urmează. Faptul că referendumul va trece nu ridică nicio îndoială, consideră jurnalista Natalia Uzun, invitata dezbaterii publice cu tema: „Aderarea la UE: Drumul către securitate și prosperitate pentru Republica Moldova”, ediția a doua, organizată de Agenția de presă IPN.
 

Natalia Uzun spune că, din păcate, problema referendumului privind aderarea la UE este că nu există o înțelegere clară a modului în care acest proces va avea loc, cu ce viteză și cum va putea societatea să participe la el. În prezent, se desfășoară screening-ul legislației naționale și încă nu este clar ce legi vor fi modificate și cum. De asemenea, este incert dacă putem avea încredere în cei care realizează aceste schimbări.

Potrivit jurnalistei, este important să conștientizăm că prezența pluralismului de opinii nu exclude, ci, dimpotrivă, presupune existența unor opinii alternative și a unui partid politic care, în viitor, ar putea anula cursul politic ales, respectiv integrarea în UE. Schimbarea Constituției nu înseamnă că vectorul european va rămâne neschimbat.

Natalia Uzun a mai spus că societatea, experții și politicienii trebuie să învețe să-și protejeze propriile interese în fața „furtunilor politice” care vor continua și se vor intensifica. Societatea trebuie să devină capabilă să se apere de politicienii lipsiți de experiență și populiști. Dacă pentru aceasta este nevoie de 10 ani de integrare europeană, așa să fie.

Dezbaterea este organizată de Agenția de presă IPN în cadrul proiectului „Un vot corect și informat pentru o Moldovă europeană”, finanțat de Uniunea Europeană și German Marshall Fund.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.