Natalia Stercul: Implicarea cetățenilor în procesul de integrare europeană trebuie să fie dezideratul principal al societății

Lucrul cu cetățenii trebuie să se realizeze mult mai activ, mai cu seamă în preajma proceselor electorale prin care Republica Moldova urmează să treacă. Acest fapt demonstrează o dată-n plus, în contextul riscurilor pe intern și extern, care sunt evidente, rolul cetățenilor în momente importante pe direcția integrării europene a țării. Or, în acest context este nevoie de susținerea din partea societății și aici intervine activismul civic al fiecărui cetățean și implicarea lui pentru îndeplinirea dezideratelor europene la care tinde Republica Moldova. Declarațiile aparțin Nataliei Stercul, directoare executivă la Asociație pentru Politică Externă (APE), și au fost făcute la dezbaterea publică „Avantajele și responsabilitățile cetățeanului în consolidarea viitorului european al țării”, organizată de Agenția de presă IPN.

Natalia Stercul a declarat că pentru a întări importanța și gradul de implicare a fiecărui cetățean moldovean în procesul de aderare pe calea Uniunii Europene trebuie să se comunice mai bine și să fie evaluat gradul de pregătire a societății pentru aceste transformări. „Pe de altă parte, cetățenii sunt o forță care poate să demonstreze nu doar putere de voință, dar și poziție civică. Și aici, reieșind din riscurile externe pe care le întâmpină Republica Moldova, cetățenii trebuie să fie vigilenți și să nu admită destabilizări, să lucreze în direcții de apărare și să preîntâmpine astfel de riscuri, cum ar fi protestele. În privința deschiderii privind procesul de integrare, cât de straniu ar suna, este posibil doar prin comunicare și dialog. Ceea ce ține de implicarea civică a cetățenilor, este un lucru extrem de important. Și tocmai în contextul integrării europene este important de înțeles și de pus în aplicare toate principiile europene, mai cu seamă în rândul tinerilor, deoarece ei sunt viitorul și ei trebuie nu doar să înțeleagă ce înseamnă UE, dar și să se implice în toate procesele care se referă la intrarea în comunitatea europeană”, a notat directoarea executivă APE.

Sincronizarea activităților autorităților publice cu năzuințele de integrare europeană venite din partea cetățenilor reprezintă un factor cheie, consideră Natalia Stercul. „În cazurile în care vorbim despre delimitările teritoriale, în funcție de preferințele politice, lupta dintre forțele pro-europene și cele pro-ruse, evident că este foarte complicat, după cum văd, în consiliile raionale sau în administrațiile locale care sunt de factură pro-rusă, unde sunt concentrate comunități vorbitoare de rusă, unde primarii sunt cu viziuni estice, așteptând că ei vor realiza o campanie de comunicare pro-europeană, mi se pare un pic naiv, deoarece omul nu promovează ceea ce nu crede, dar promovează ceea în ceea ce crede. O face în mod voalat sau în mod deschis, asta e altceva”, a remarcat Natalia Stercul.

Potrivit directoarei executive APE, pentru a nu deraia din calea integrării în spațiul comunitar, oamenii trebuie să conștientizeze care sunt avantajele reale ale integrării europene. „Acest lucru reprezintă oportunități enorme pentru fiecare cetățean, care va simți bunăstare, va putea să-și dezvolte potențialul și să realizeze doar ceea ce îi aduce satisfacție personală, dar și economică. De asemenea, apropierea de UE mai este și funcționarea sistemică în folosul cetățeanului a structurilor de stat, apariția posibilităților de angajare în diverse domenii, acces la studii de calitate, ceea ce înseamnă foarte mult. În general, vorbim despre o nouă etapă de viață de calitate și oferirea de oportunități pentru cetățeni să beneficieze de aceste elemente ale bunăstării pentru ei înșiși, dar și pentru familiile lor”, a conchis Natalia Stercul.

Dezbaterea publică „Avantajele și responsabilitățile cetățeanului în consolidarea viitorului european al țării” este prima ediție din cadrul proiectului „Beneficiile aderării Republicii Moldova la UE pentru om, comunitate și țară”, susținut de către Fundația Soros Moldova. Conținutul acestei dezbateri nu reprezintă poziția oficială a Fundației Soros Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.