Natalia Gherman: Suntem la un pas de liberalizarea regimului de vize

Ministrul de Externe al Republicii Moldova,  Natalia Gherman, susţine că suntem la un pas de liberalizarea regimului  de vize pentru cetăţenii moldoveni, eveniment care ce se va produce în primul semestru al anului curent. Declaraţia a fost făcută miercuri, 12 februarie, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1. Oficialul moldovean şi-a argumentat convingerea prin votul din aceeaşi zi în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne, transmite IPN.

 „Problema respectivă urma să fie  supusă votului în luna martie, dar Parlamentul european a apreciat succesele Republicii Moldova foarte pozitiv şi a găsit necesară urgentarea procesului de liberalizare a regimului de vize pentru moldoveni”, a mai adăugat Gherman.

Victor Chirilă, director executiv  al Asociaţiei pentru Politică Externă, a opinat că abolirea regimului de vize ar putea avea loc la 9 mai 2014, iar „Ziua Europei ar putea deveni sărbătoare naţională pentru moldoveni”.

Participanţii la emisiune au fost de comun acord că nu există riscuri de natură să stopeze procesul de liberalizare a regimului de vize. Totodată, Natalia Gherman a îndemnat cetăţenii Republicii Moldova să nu facă abuz de acest drept. „Moldovenii care vor încălca condiţiile de călătorie în statele UE riscă amenţzi de 3 mii de euro şi interdicţii de 5 ani pentru e a călători în spaţiul respectiv”, a mai adăugat vicepremierul.

Potrivit Nataliei Gherman, chiar dacă va fi abolit regimul de vize, autorităţile de frontieră  din spaţiul Schengen ar putea solicita călătorilor moldoveni dovezi confirmatoare privind scopul călătoriei, cazare sau mijloacele financiare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.