Scutirile fiscale pentru industria hoteluri-restaurante-cafenele (HoReCa) și acordarea tichetelor de masă reprezintă o măsură de încurajare a consumului care, din punct de vedere economic, nu este corectă. Afirmația aparține ministrului finanțelor Natalia Gavrilița și a fost făcută la ședința Clubului Presei Economice, desfășurat pe 1 august, transmite IPN.
Ministrul Finanțelor a precizat că, dacă nu exista reluarea programului cu Fondul Monetar Internațional, statul avea probleme cu finanțarea deficitului bugetar pentru că nu ar mai fi existat susținerea financiară a Uniunii Europene. „Prima prioritate era relansarea programului cu FMI pentru a obține suportul bugetar din partea UE, care să asigure stabilitatea bugetului pe 2019. Ne-am adresat la Guvernul României pentru un împrumut și vom finanța deficitul inclusiv din surse noi de finanțare.”, a spus Natalia Gavrilița.
Ministrul Finanțelor a precizat că măsurile fiscale luate de instituția care o conduce au fost negociate cu FMI. „Reducerea TVA la HoReCa a fost una proastă pentru că nu sunt de acord cu paradigma reducerilor fiscale pentru consum. Aceeași abordare este și pentru tichetele de masă. Din nou, acestea încurajează consumul. Acestea sunt un salariu neimpozitat, care pot ascunde un salariu adițional, un cadou din partea statului”, a declarat Natalia Gavrilița. Ministrul Finanțelor a precizat că aceste scutiri oferite pentru consum nu sunt corecte. „Scutirile de taxe trebuie acordate acolo unde noi vrem să încurajăm sectorul productiv, exportul și aceste scutiri trebuie legate cu viziunea de dezvoltare a țării și a persoanei”, a spus Ministrul Finanțelor.
Prezent la dezbateri, Valeriu Lazăr, fost ministru al economiei și fost negociator-șef cu FMI, a declarat că decizia Guvernului de a prelungi patentele de întreprinzător până în anul 2022 a fost o decizie politică care se va reflecta negativ în următorii ani. „Cea mai mare gaură în buget este sistemul de patentă. Creați o gaură pentru trei ani înainte”, a spus Valeriu Lazăr.
Fostul ministru al economiei a mai declarat că prioritatea numărul unu al oricăror măsuri fiscale trebuie să fie reprezentată de stimularea investițiilor. Potrivit lui Valeriu Lazăr, banul public trebuie oferit acolo unde este impactul mai mare, iar impactul mai mare este la investițiile în infrastructura educațională, o investiție în oameni, precum și cea care ține de majorarea și diversificarea produselor care merg la export în țările UE.
Valeriu Lazăr a mai precizat că antreprenorii pleacă din Republica Moldova din cauza impredictibilității măsurilor Guvernului și din lipsa de dialog dintre conducerea statului și oamenii de afaceri.
Ministrul Finanțelor a afirmat că zilnic are întrevederi cu diferite grupuri din mediul de afaceri cu scopul de a îmbunătăți procesul de comunicare, iar în viitorul apropiat va solicita propuneri pentru perfecționarea cadrului de reglementare în domeniul financiar-fiscal din partea tuturor celor interesați.