Natalia Gavrilița: Reforma administrativ-teritorială nu este o prioritate acum

Premierul Natalia Gavrilița spune că Executivul nu consideră reforma administrativ-teritorială drept o prioritate, atât timp cât nu există un consens extins în societate la acest subiect. Prim-ministrul spune că guvernarea n-a promis în campania electorală reforma administrativ-teritorială, de aceea se va axa pe subiectele pentru care a fost mandatată de către cetățeni – reforma justiției și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, notează IPN.

Premierul Natalia Gavrilița spune că acum Executivul nu este preocupat de reforma administrativ-teritorială, întrucât și-a setat alte obiective. Premierul afirmă că un astfel de subiect sensibil trebuie tratat cu maximă responsabilitate, decizia privind o eventuală lichidare a raioanelor trebuie convenită cu actorii politici și cu reprezentanții administraților publice locale.

„Aceasta nu a fost o temă prioritară în alegeri și, la moment, Guvernul consideră că avem teme mai prioritare. Este vorba despre creșterea veniturilor cetățenilor, crearea locurilor de muncă, investiții în infrastructură, reforma justiției. Pentru asta ne-au adus la guvernare cetățenii și ne concentrăm pe aceste subiecte. Între timp, vom lucra și la analize, calcule”, a spus Natalia Gavrilița în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Deși mai mulți reprezentanți PAS au menționat în repetate rânduri că reforma administrativ-teritorială ar trebui să fie realizată până la alegerile locale generale din 2023, premierul dă se înțeles că acest proces este unul care necesită mult timp.

„Orice reformă de acest fel trebuie discutată pe larg. Să existe un consens social, să fie toate forțele politice de acord. Prea mult timp, asemenea reforme au fost politizate, n-au fost înțelese de cetățeni și n-au fost susținute de ei. De aceea, noi trebuie să ne concentrăm pe priorități, între timp să pregătim acest consens social, abia atunci vom putea veni cu propuneri și în acest sens”, a mai spus prim-ministrul.

Anterior, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că data limită a realizării reformei administrativ-teritoriale este anul 2023. Potrivit șefului Legislativului, subiectul va fi pe agenda politică a guvernării în anul 2022. Dacă reforma nu va fi realizată până la scrutinul local din 2023, implementarea ei va necesita o amânare de 4 ani, până la expirarea mandatelor aleșilor locali.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.