Natalia Gavrilița: Moldova are o problemă la capitolul absorbției fondurilor externe

Republica Moldova are o problemă la capitolul executării proiectelor finanțate din surse externe. Conform raportului privind executarea bugetului în anul 2018, din 3,3 miliarde de lei cheltuieli neexecutate – 2,7 miliarde se atribuie proiectelor finanțate din surse externe. Datele au fost prezentate de ministrul finanțelor, Natalia Gavrilița, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, transmite IPN.

„Este o tendință îngrijorătoare de executare foarte joasă a proiectelor finanțate din surse externe. Este una din cele mai importante probleme pe care trebuie să o rezolvăm. Trebuie să creștem nivelul de absorbție a fondurilor care ne sunt accesibile”, a menționat Natalia Gavrilița.

Ministrul a mai raportat că în 2018 au fost promovate reforme în domeniul fiscal care au redus veniturile bugetare. Pe de altă parte, a fost adoptată legea salarizării, care presupune cheltuieli bugetare mai mari decât cele estimate.

Datoriile instituțiilor finanțate din bugetul de stat au depășit 790 de milioane de lei. Totodată, în 2018 au fost acordate garanții de stat, în valoare de peste 266,9 milioane de lei, pentru Programul Prima Casă.

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Igor Munteanu, a observat, în urma audierii raportului, o creștere a cheltuielilor pentru sectorul public. Dar finanțele alocate nu întotdeauna s-au cheltuit în mod eficient. Parlamentarul a recomandat pentru anii următori să fie redus bugetul instituțiilor care nu demonstrează putere de absorbție și corectitudine în acest proces.

Deputatul Oleg Lipskii, s-a interesat ce economii a adus țării reforma administrației publice centrale. Tatiana Ivanicichina, secretar de stat la Ministerul Finanțelor, nu a putut oferi cifre, dar a precizat că toate economiile obținute au rămas pe conturile ministerelor reformate. Chiar dacă în 2017 s-a redus numărul de personal, fondul de salarizare în administrația publică centrală a rămas la fel.

Ludmila Guzun, membră a Comisiei, a cerut Ministerul Economiei să  întocmească un plan de absorbție a fondurilor externe.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE