Natalia Gavrilița, la Ungheni: Vom orienta fonduri externe pentru dezvoltarea localităților

Guvernul lucrează la elaborarea unor mecanisme prin care toate primăriile să poată accesa fonduri pentru dezvoltare locală. Acestea vor permite inclusiv dezvoltarea unor proiecte care să poată implica două-trei primării concomitent pentru soluționarea problemelor comune, cum ar fi accesul la apă și canalizare. Despre aceasta a anunțat premierul Natalia Gavrilița în vizita sa în raionul Ungheni, transmite IPN.

Grantul nerambursabil de 100 de milioane de euro oferit de România va fi utilizat în mare parte pentru implementarea proiectelor în localități, a subliniat șefa cabinetului de miniștri.  Natalia Gavrilița a mai spus că, deși Guvernul a avut de soluționat mai multe crize concomitent, se lucrează și la procesul de planificare strategică – politicile de interes major, cum ar fi politica fiscală, salarizarea în serviciul public și bugetul pentru anul viitor, documentele urmând a fi consultate pe larg.

Pentru anul curent, raionul Ungheni va beneficia de 55,4 milioane de lei în Fondul Rutier pentru reparația și întreținerea drumurilor. Din surse externe vor fi reabilitate drumul național Chişinău-Ungheni-Sculeni, pe o lungime de 22 de km, precum și drumul Pîrlița – Nisporeni, pe o lungime de 11 km.

Din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, în perioada 2022-2024, sunt prevăzute 76 de milioane de lei pentru două proiecte de alimentare cu apă în raionul Ungheni. De asemenea, Uniunea Europeană a asigurat finanțarea unor proiecte de alimentare cu apă în regiune, în valoare totală de 6,5 milioane de euro, ce prevăd reabilitarea a 12,4 km apeduct, construcția 5,4 km apeduct, precum și 5,6 km rețele de canalizare. Tot în anul 2022, urmează a fi lansat un proiect de sporire a eficienței energetice a Liceului „Mihai Eminescu” din Ungheni.

Primarul municipiului Ungheni, Alexandru Ambros, a solicitat implicarea Guvernului în deschiderea unei unități de carabinieri care să deservească întreaga regiune. Primarul orașului Cornești, Vera Buga, s-a referit la necesitatea finalizării urgente a construcției apeductului în localitate. Alți primari au semnalat probleme legate de executarea unor contracte de achiziții publice.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.