Natalia Gavrilița despre majorarea salariilor judecătorilor CCM: este o încurajare

Premierul Natalia Gavrilița respinge acuzațiile reprezentanților opoziției potrivit cărora majorarea salariilor judecătorilor Curții Constituționale ar fi o mituire a magistraților pentru a lua decizii în favoarea guvernării. Prim-ministrul spune că amendamentul privind sporul specific care majora salariile judecătorilor, viza, în special, angajații secretariatului Curții, care ridică salarii extrem de mici. Natalia Gavrilița spune că Parlamentul a renunțat la amendamentul buclucaș, iar proiectul de lege va fi revotat în lipsa lui, notează IPN.

Premierul Natalia Gavrilița spune că decizia de a majora salariile tuturor angajaților Curții Constituționale a fost luată, în special, pentru funcționarii instituției care ridică salarii extrem de mici.

„În privința salariilor Curții Constituționale era vorba despre mai multe amendamente care vizau și valoarea de referință și clasa de salarizare și un spor specific activității constituționale. Avizul negativ se referea la sporul specific. Au fost multe discuții cu privire la aplicarea acestui spor judecătorilor Curții, dar intenția colegilor era  majorarea salariilor secretariatului Curții Constituționale, unde salariile nu sunt mai mari decât salariul mediu pe economie”, a spus Natalia Gavrilița, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Premierul a calificat drept manipulatorie informația răspândită în spațiul public de către opoziție, privind mituirea judecătorilor Curții prin intermediul unor salarii exorbitante.

„Oare am încercat noi să mituim profesorii prin creșterea salariilor? Nu cred că este corect să vorbim despre creșterea salariilor ca despre o mituire. Creșterea salariilor este o politică de stat și nu trebuie să manipulăm opinia publică, statul nu mituiește pe cineva, ci încurajează oamenii cu un anumit nivel de competență și integritate să preia o funcție publică și să nu meargă în sectorul privat. Decizia Parlamentului a fost să nu întoarcă acest amendament Guvernului și legea va fi votată în condițiile avizului Guvernului. Sporul privind activitatea de control constituțional nu va fi aplicat”, a mai spus Natalia Gavrilița.

Șeful Executivului a insistat că majorarea salariilor judecătorilor CCM este necesară pentru a le asigura acestora independența în luarea deciziilor și pentru a pune bazele unui stat de drept funcțional.

„Curtea Constituțională este o instituție foarte importantă, dacă vrem să curățim sistemul, să evaluăm judecătorii, să creștem responsabilitatea pentru deciziile din sistemul judecătoresc, în plus, pentru un judecător este apogeul carierei să ajungă la Curtea Constituțională. Și este foarte important pentru organizarea statului ca deciziile Curții să fie lipsite de ingerință de orice tip”,  a punctat premierul Natalia Gavrilița.

În urma aprobării unor amendamente la legea bugetului de stat pentru anul 2022, salariile judecătorilor Curții Constituționale vor crește cu aproape 13 mii de lei, adică până la suma de 55 de mii de lei. Cifra este mai modestă decât era planificat inițial. Avizul pozitiv al Guvernului pentru un amendament la legea politicii bugetar-fiscale pentru anul 2022 ar fi majorat salariile magistraților CCM până la 82 de mii de lei. Dar politica bugetar-fiscală pentru anul 2022 a fost respinsă la promulgare de către președintele Maia Sandu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE