Natalia Gavrilița: Avem șansa de a obține statutul de țară candidat la aderare

Premierul Natalia Gavrilița spune că Republica Moldova are șansa istorică de a obține statutul de țară candidat la aderare. Șefa Executivului spune că toți liderii europeni au fost informați despre faptul că, în actuala conjunctură de securitate, oferirea unei perspective clare de aderare la UE va reprezenta un semnal optimist pentru cetățenii Republicii Moldova. Gavrilița spune că în scurt timp va începe procesul de completare a chestionarului privind gradul de pregătire a țării pentru eurointegrare, iar reforma justiției și combaterea corupției rămân cele mai mari vulnerabilități, notează IPN.

Premierul Natalia Gavrilița spune că războiul din Ucraina a accelerat procesul de depunere a cererii de aderare, iar, în condițiile crizei de securitate din regiune, oferirea statutului de țară candidat ar reprezenta un mesaj tranșant că Republica Moldova este binevenită în familia europeană.

„Suntem într-un moment istoric când avem șansa de a obține statutul de țară candidat. Credem că există o șansă istorică pentru ca să fie luată o decizie pozitivă. Am vorbit cu toți partenerii noștri despre faptul că anume în aceste timpuri dificile pentru regiunea noastră este important ca oamenii să aibă această lumină la capătul tunelului și să existe o perspectivă. Ne dorim să devenim țară candidat și să începem negocierile pe fiecare capitol în parte. Nu știu dacă procesul de aderare este real pe durata unui mandat, dar vedem că ceea ce ne părea imposibil acum câteva luni, acum merge într-un ritm accelerat”, a spus Natalia Gavrilița în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Șefa Executivului spune că Republica Moldova, prin intermediul chestionarului oferit de Comisia Europeană, trebuie să demonstreze cât de pregătită este pentru a deveni stat candidat la aderare. Gavrilița reiterează că sectorul justiției și lipsa unei economii puternice rămân cele mai mare vulnerabilități ale Republicii Moldova.

„E vorba despre reforma justiției, combaterea corupției, reformarea instituțiilor statului, creșterea încrederii cetățenilor în instituțiile statului, asigurarea unei concurențe libere pe piață, funcționarea economiei, obținerea încrederii investitorilor. E vorba de exact acele reforme de care vorbim de ani de zile și pe care trebuie să le implementăm, în primul rând, în beneficiul oamenilor pentru ca să le asigurăm bunăstarea”, a mai spus Natalia Gavrilița.

Ieri, comisarul european pentru vecinătate și negocieri de extindere, Olivér Várhelyi, a oferit Republicii Moldova chestionarul Comisiei Europene prin intermediul căruia va fi evaluat gradul de pregătire a țării pentru a obține statutul de țară candidat la aderare. Chestionarul a fost preluat de la Luxemburg de șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.