Naşterea Domnului sărbătorită pe 7 ianuarie este o tradiţie sfântă, creştini

Naşterea Domnului sărbătorită pe 7 ianuarie este o tradiţie sfântă, care trebuie păstrată pentru că reprezintă cel mai corect mod de prăznuire. Mesajul este transmis de un grup de creştini ortodocşi. Enoriaşii se arată îngrijoraţi de faptul că această tradiţie milenară este pusă în pericol în Republica Moldova.

„Unicitatea şi valabilitatea duhovnicească a calendarului vechi este adeverită de însuşi Dumnezeu prin minunile cerului, fiindcă anume după acest calendar se petrec minunile ortodoxiei, în special minunea pogorârii Focului Haric la Ierusalim în noaptea de Paşti”, a declarat preşedintele Asociaţiei „Pro Ortodoxia”, Ghenadie Valuţa, marţi, 6 ianuarie, la o conferinţă de presă la IPN.

„Respectând drepturile unei minorităţi de la noi, care serbează acest eveniment pe stil nou – 25 decembrie, trebuie să conştientizăm până la urmă că Iisus Hristos nu s-a născut de două ori, ci o dată”, a mai spus Valuţa. Potrivit preşedintelui Asociaţiei „Pro Ortodoxia”, Crăciunul pe 25 decembrie s-a transformat mai mult într-o sărbătoare comercială, uitându-se de partea duhovnicească.

„Este foarte important să mobilizăm toată societatea, începând de la familie, grădiniţă, şcoală şi societatea civilă, ca să promovăm sărbătorirea Naşterii Domnului pe 7 ianuarie”, a spus Natalia Cojocari, creştină. Femeia a mai spus că nu este corect să ne dezicem de tradiţiile locului, de scrierile sfinţilor părinţi şi să trecem la un stil care ni se impune pentru că este modern.

Un alt creştin, Petru Curciuc, a spus că, de când se ţine minte, în localitatea şi în familia sa  Naşterea Domnului este marcată pe 7 ianuarie şi aceasta este păstrată de pe vremurile bunicilor.

Bisericile ortodoxe din Grecia, Bulgaria, România, Polonia şi altele din zona est-mediteraniană se folosesc de calendarul nou şi sărbătoresc Crăciunul pe data de 25 decembrie. Bisericile ortodoxe din Rusia, Serbia, Ierusalim şi altele nu au acceptat calendarul revizuit şi sărbătoresc Naşterea lui Hristos pe data de 25 decembrie a calendarului iulian - 7 ianuarie a calendarului gregorian.

  • ghenadie valuta despre sarbatoare.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.