Muzeul socialismului și comunismului din Condrița – vestigii ale unei epoci trecute

În Republica Moldova există un muzeu în aer liber al socialismului şi comunismului. Deocamdată, este unicul muzeu de acest gen. Fondatorul său este colonelul Serviciului Vamal, în rezervă, Petru Costin, unul dintre cei mai cunoscuți colecționari din Republica Moldova. Muzeul dedicat perioadei comuniste a fost amenajat chiar în curtea casei sale particulare, într-o zonă pitorească din pădurea Condrița.

În cadrul expoziţiei „Aleea monumentelor socialismului şi comunismului” poate fi văzută o colecție de circa 50 de monumente sculptate (statui, busturi) ale unor renumiți oameni ai perioadei comuniste, reprezentându-i pe Vladimir Lenin, Iosif Stalin, Felix Dzerjincki, Mihail Kalinin, Serghei Kirov, Iakov Sverdlov, Nadejda Krupskaia, Serghei Lazo, Grigore Kotovschi, Vasili Bliuher, Iuri Gagarin, inclusiv clasicul comunismului Karl Marx. Muzeul dispune și de două elicoptere și un avion An-2. Petru Costin mai deține o colecţie de drapele sovietice, socialiste, comuniste – peste câteva sute, expuse la Galeria colecțiilor Petru Costin a Consiliului raional Ialoveni. Sunt colecții adunate în decurs de circa 45 de ani, care ilustrează vremurile din trecut. „La Muzeul socialismului și comunismului lucrez din 2000”, a spus Petru Costin pentru IPN.  

Chiar dacă nu a fost încă deschis oficial, muzeul are vizitatori. Până la deschiderea oficială, intrarea la muzeu este gratis, însă cine dorește poate lăsa mica sa contribuție. Conform colecționarului, locul se bucură de o tot mai mare popularitate, mai ales în condițiile pandemiei provocate de coronavirus și a măsurilor de restricționare a călătoriilor, care au determinat creșterea interesului moldovenilor pentru turismul local.

Colecționarul a spus pentru IPN că nu elogiază acea perioadă. „Sunt istoric. Aceasta este istoria noastră și eu mă strădui să păstrez obiectele care o reprezintă”.

Petru Costin mai deține cea mai mare colecție de potcoave din lume, 13855 de bucăți, pentru care i-au fost recunoscute două recorduri mondiale, cu care a intrat în Cartea de Recorduri Guiness: 3200 potcoave prezentate în 2011 și 13855 – în vara anului 2021. În total Petru Costin deține șase certificate mondiale conferite de case de omologare a recordurilor.   

Colecționarul a comunicat că pe teritoriul muzeului se află trei recorduri Guinness: un elicopter K-26 – singurul tip de elicoptere din lume, care se ridică 10 km vertical, un avion AN-2 – unicul tip de avioane care se produc de peste 60 de ani, iar al treilea record Guinness îl reprezintă chiar Petru Costin – cu colecția sa de potcoave.  

Muzeul se află la doar 10 km de Chișinău (21 km calculați de la poșta din capitală), într-un loc mai retras din pădurea Condrița, nu departe de șoseaua internațională Chișinău – Leușeni. Din punct de vedere administrativ, locul unde este amplasat muzeul aparține de satul Malcoci, raionul Ialoveni.  

Petru Costin este și fondatorul Muzeului Serviciului Vamal din Chișinău, care cuprinde peste 25 de colecții tematice, printre care: uniforme militare, costume de scafandri și cosmonauți, monede din secolele XIX-XX, icoane, drapele naționale și sovietice, unelte de muncă, aparate de radio, televizoare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.