21 septembrie 2020, Chișinău
Marian Preda spunea „Cultura e o formă de viaţă prin care o colectivitate umană îşi exprimă forţa creatoare.” În contextul ultimelor întâmplări, cultura a devenit nu doar o exprimare a forței, ci chiar sursa ei de creștere. Aflați în izolare, am simțit cu toții lipsa hranei spirituale, iar o vizită la muzeu este remediul potrivit de recuperare emoțională.
Conform tradiției, lunile septembrie și octombrie cuprind în ele celebrarea Zilelor Europene ale Patrimoniului. Pentru a încuraja pașii vizitatorilor către sălile de muzeu, Muzeului Național de Artă al Moldovei organizează, pe 21 septembrie, vernisajul expoziției Achiziții și donații 2018-2020. În cadrul acesteia vor fi expuse lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă decorativă.
Relația de prietenie dintre Mobiasbanca – OTP Group și Muzeul Național de Arte al Moldovei are o continuitate fermă. În cadrul conferinței de celebrare a Zilelor Europene ale Patrimoniului, ediția 2020, directorul muzeului, Tudor Zbârnea, a decernat Mobiasbanca – OTP Group cu trofeul ARTMUSEUM, pentru colaborarea permanentă și promovarea patrimoniului cultural.
„Este o onoare pentru noi, nu doar acest gest de recunoștință, dar în mod special productivitatea și rezultatele reale ale colaborării noastre. Mobiasbanca – OTP Group împarte cu MNAM prețuirea față de artă. Ne bucurăm că avem un partener responsabil de găzduirea artei și aprecierea pe care aceasta o merită. Cultura și arta este de 30 de ani, o investiție pentru mai multe generații, în care banca își concentrează eforturile și energia.” declară Stela Ciobanu, Vicepreședinte al Comitetului Executiv – Secretar General.
De-a lungul activității sale de 80 de ani de la fondare, Muzeul Național de Artă a contribuit la dezvoltarea patrimoniului cultural național găzduind mii de expoziții și artiști de valoare. În cadrul colaborării cu Mobiasbanca - OTP Group, Muzeul au fost organizate evenimente precum Noaptea Europeană a Muzeelor și Bienala Internațională de Pictură.
Zilele Europene ale Patrimoniului reprezintă o iniţiativă a Consiliului Europei începând cu anul 1985. Evenimentele organizate în acest scop pun în valoare monumentele istorice, siturile arheologice, colecțiile de artă, spectacolele de teatru, meșteșugurile tradiționale etc., oferindu-le ocazia vizitatorilor să cunoască patrimoniul cultural comun și să se implice activ în salvgardarea acestuia.
-----------------------
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.