Muzeul Național de Artă al Moldovei anunță renovarea completă a sediului Dadiani

Muzeul Național de Artă al Moldovei este unica instituție muzeală din Republica Moldova care dispune de un sediu complet modernizat, dotat cu cele mai performante tehnologii și echipamente de conservare și securitate. Astfel, pe 22 septembrie, muzeul inaugurează ultima anexă a edificiului ”Dadiani”, spațiu ce cuprinde o suprafață de 1400 metri pătrați. În această parte a muzeului vor fi deschise noi expoziții pentru public, ceea ce va permite expunerea permanentă a unor opere valoroase din patrimoniul muzeal, transmite IPN.

Intervievat de IPN, directorul muzeului, Tudor Zbârnea, a declarat că proiectul a demarat încă din anul 2003, însă lucrările s-au desfășurat cu mari dificultăți, atât din lipsa alocărilor financiare, cât și din lipsa specialiștilor în domeniul restaurării patrimoniului cultural construit. Conform documentației de proiect și a devizului de cheltuieli, costul lucrărilor de conservare, restaurare și consolidare a tronsonului din curtea sediului ”Dadiani” a fost de 46 milioane lei. Însă lucrările au fost finalizate integral la prețul de 36 milioane lei. În acest sens, constatăm o economie de 10 milioane lei din bugetul de stat, executând lucrările integral conform tehnologiilor și normelor în construcții, dar și exigențelor conform tehnologiilor muzeografiei moderne”. Tudor Zbârnea a mai spus că într-un termen relativ scurt - 3 ani, s-a reușit reabilitarea unui tronson al Blocului ”Dadiani” cu suprafața de 1400 metri pătrați. ”Menționăm că la ora actuală, spațiul ”Dadiani”, cu suprafața de 3100 metri pătrați, este unicul monument istoric de arhitectură din Moldova adaptat necesităților muzeistice, dotat cu cele mai performante tehnologii de securitate, conservare și etalare a patrimoniului cultural”, a precizat directorul muzeului, Tudor Zbârnea.

Suprafața sectorului (blocul din curtea sediului) recent restaurat cuprinde patru nivele: demisol, parter, etaj, mansardă. Spațiile de la demisol, parter și etaj sunt destinate expozițiilor permanente, iar la mansardă vor fi organizate expoziții temporare de artă contemporană. În spațiile de la demisol vor fi expuse colecțiile permanente de Sculptură și Artă  Decorativă Contemporană (ceramică, sticlă) și la etaj va fi amplasată Galeria de Artă Universală. ”Arta Universală este una dintre cele mai importante și prețioase colecții a Muzeului. În cadrul expoziției vor fi etalate 102 opere, semnate de artiști din Italia, Franța, Austria, Germania, Olanda, Anglia, Rusia, Spania, lucrări ce datează din sec. XVI până la începutul sec. XX”, a spus pentru IPN Polina Kolomeeț, director adjunct patrimoniu

În același timp, pe simezele de la parter și mansardă vor fi expuse o parte din cele 192 de lucrări prezentate în cadrul Bienalei Internaționale de Pictură Chișinău -2021, expoziție accesibilă publicului până     pe data de 17 octombrie 2021, informează comunicatul de presă

Sediul Dadiani a fost construit în 1901 după proiectul arhitectului Alexandru Bernadazzi la inițiativa și din fondurile principesei Natalia Dadiani pentru un gimnaziu de fete. Ulterior, clădirea a găzduit diverse instituții, printre care Comitetul Central al Partidului Comunist al RSSM, Palatul Pionerilor și Elevilor, ultimul beneficiar fiind Muzeul Partidului Comunist al Moldovei. În anul 1989, în urma lichidării acestuia, edificiul, împreună cu cele două anexe, aflat într-o stare de degradare provocată de seismul din 1986, a fost transmis Muzeului Național de Artă. La scurt timp, după două cutremure consecutive din anul 1990, partea centrală a imobilului, cu intrare din strada 31 August 1989, a fost închisă publicului timp de douăzeci și cinci de ani. Expozițiile permanente au fost restrânse, iar cele temporare fiind organizate în spațiile expoziționale situate în anexele sediului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE