Municipalitatea îşi propune să extindă reţeaua instituţiilor de sănătate din Chişinău

Direcţia sănătate a Consiliului municipal Chişinău îşi propune să extindă reţeaua centrelor de sănătate municipale în următorii 5 ani. Acţiunile fac parte din Strategia de reformare şi dezvoltare a sistemului municipal de sănătate pentru perioada 2014-2017, care a fost propusă pentru dezbaterii publice şi va fi înaintată spre aprobare Consiliului municipal la începutul lunii octombrie, transmite IPN.

Şeful Direcţiei sănătate, Mihai Moldovanu, a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă, că centre noi de sănătate vor apărea în toate sectoarele capitalei, dar şi în suburbii. Centre de sănătate vor apărea la Botanica, pe Şoseaua Munceşti, în sectorul Buiucani, pe strada Alba-Iulia, pe str. N. Testemiţanu din sectorul Centru, dar şi în zona nouă a sectorului Ciocana. Totodată, vor fi create centre de sănătate în oraşele Dumbrava şi Codru.

Strategia mai prevede autonomie financiară totală pentru 3 centre ale medicilor de familie din sectorul Râşcani, care vor fi transformate în centre de sănătate de nivel primar, dar şi pentru Centrul consultativ- diagnostic din acelaşi sector.

Spitalul Clinic municipal nr. 4 şi Maternitatea nr. 2 vor fuziona cu Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”, unde va fi creat şi un centru de andrologie, unicul de acest fel în Moldova, care va fi destinat bărbaţilor. În cadrul Spitalului municipal nr. 4 va fi creat un centru de geriatrie (pentru bolile bătrâneţii) şi îngrijiri paleative.

Mihai Moldovanu a subliniat că va fi schimbată şi forma de organizare a instituţiilor medicale stomatologice din municipiul Chişinău. Acestea vor fi transformate în întreprinderi  municipale.

Timp de 5 ani instituţii medicale municipale vor fi reutilate şi reparate capital, iar valoarea investiţiilor este de 800 de milioane de lei. Bugetul Direcţiei sănătate pentru anul viitor prevede investiţii de 50 de milioane de lei pentru procurarea utilajului medical şi  încă 50 de milioane pentru lucrările de reparaţie. O altă parte din sursele financiare necesare va fi alocată din bugetul Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină şi în baza proiectelor investiţionale.

Şeful Direcţiei sănătate a subliniat că la finele anului 2017 în municipiul Chişinău vor exista circa 30 de instituţii medicale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.