Situația epidemiologică din Chișinău este foarte complicată și, deși a fost o mobilizare complexă, o problemă majoră rămâne lipsa echipamentului medical și lipsa surselor de oxigen necesar. De asemenea, nu ajung medicamente care să acopere pe deplin protocolul național de tratament COVID-19, fiind vorba despre preparatele antivirale. Probleme se accentuează în condițiile în care în instituțiile medicale din Chișinău se tratează cei mai mulți pacienți infectați, inclusiv cazurile grave. Declarațiile în acest sens au fost făcute de către șeful interimar al Direcției generale asistență socială și sănătate (reorganizată recent în Direcția generală asistență medicală și socială), Boris Gîlca, la ședința operativă de la Primăria capitalei, transmite IPN.
Boris Gîlca a menționat că, în continuare, rămâne necesară dotarea cu o stație de oxigen a Centrului COVID-19 de la Moldexpo. Potrivit lui, acest lucru este esențial, fiindcă sunt foarte mulți pacienți care nu au loc la terapie intensivă, iar pentru a-i susține și pentru a le salva viața în unele cazuri, sunt necesare puncte de suport de oxigen.
Primarul capitalei a declarat că, spre regret, în Chișinău se înregistrează tot mai multe cazuri de infectare și, la fel, și numărul de decese crește. De astăzi, au fost activate încă 200 de paturi la Spitalul municipal „Sfânta Treime”. De asemenea, sunt în proces de activare încă două secții de terapie intensivă, cu 36 de paturi.
Potrivit primarului, explicațiile Ministerului Sănătății legate de imposibilitatea de a instala stația de oxigen la Moldexpo nu sunt altceva decât „mofturi”. Or, potrivit lui, este Centrul COVID-19 descarcă spitalele pline cu pacienți cu COVID-19. „Repet, Centrul COVID are nevoie urgent de instalarea stației de oxigen, stație care este disponibilă la Minister, procurată din banii Băncii Mondiale, dar care stă și se prăfuiește undeva”, a notat edilul.
Anterior, ministra sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că, în urma consultărilor cu specialiștii, s-a constat că este imposibil, din considerente tehnice, instalarea unei stații de oxigen la Centrul COVID-19 de la Moldexpo. Or, pereții Centrului nu sunt din beton și nici rețele nu sunt corespunzătoare. Mai mult, centrul reprezintă o unitate cu profil medical temporară, care se planifica inițial să fie doar pentru triaj.