Munca la negru prejudiciază statul cu miliarde de lei
Peste 9 miliarde de lei nu ajung anual în bugetul de stat şi peste 4,7 miliarde de lei nu ajung în bugetul asigurărilor sociale ca urmare a muncii la negru şi a salariilor „în plic”. Estimările în cauză au fost prezentate, marţi,14 august, de către ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Valentina Buliga, la o conferinţă de presă, transmite Info-Prim Neo.
La 3 august anul curent, au intrat în vigoare noile amendamente la Codul Muncii şi Codul Contravenţional, prin care au fost majorate amenzile pentru încălcarea legislaţiei muncii, inclusiv pentru achitarea salariilor „în plic”. Potrivit Valentinei Buliga, este responsabilitatea fiecăruia să refuze să muncească la negru şi să nu accepte un salariu mai mic decât salariul în sectorul real. Modificările operate în Codului Muncii definesc clar noţiunea „muncă nedeclarată” şi astfel asigură o abordare mai aspră a răspunderii celor ce încalcă legislaţia muncii, a menţionat Valentina Buliga.
Ministrul muncii a mai spus că aceste modificări legislative vor determina angajatorii să întreprindă acţiuni ample pentru asigurarea aplicării uniforme a prevederilor legislaţiei referitor la angajare, salarizare, securitate şi sănătate în muncă.
Totodată, ministrul a menţionat că la acest moment cel mai înalt grad de ocupare a locurilor de muncă este în domeniul construcţiilor – 55,2% , în agricultură – 46,7% iar în comerţ, hoteluri şi restaurante – circa 34,5 % . În întreprinderile agricole fiecare al patrulea angajat munceşte ilegal, iar în construcţii, hoteluri şi restaurante – fiecare al cincilea angajat.
„De fiecare dată când ne confruntăm cu o problemă ne amintim că statul trebuie să ne ajute. În rest foarte des uităm că statul suntem noi, cetăţenii acestei ţări, şi de felul cum îl edificăm, aşa trăim. Eu cred că fiecare cetăţean este obligat să ia o poziţie. Comportamentul fiecăruia dintre noi trebuie să fie exprimarea unei juste atitudini care să echilibreze interesul personal cu interesul general. Doar aşa va putea fi combătut fenomenul muncii la negru”, a declarat Valentina Buliga.
Şeful Inspecţiei Muncii, Dumitru Stăvilă, a menţionat că fenomenul muncii la negru, salariile „în plic”, tăinuirea veniturilor – toate împreună fac ca ţara de ani de zile să se zbată în sărăcie. Şi este de datoria fiecăruia să lupte cu aceste fenomene, iar sancţiunile introduse pentru munca la negru şi salariile neoficiale sunt menite să disciplineze angajatorii.
Referindu-se la faptul că anterior eficienţa contracarării fenomenului muncii „la negru” era nesemnificativă, Stăvilă a declarat că legislaţia nu stabilea exact ce este munca „la negru”, iar amenzile erau de 1000-1500 lei. După modificările operate în acest an, persoanele juridice vor plăti o amendă de 7 000 – 10 000 lei pentru fiecare persoană angajată fără forme legale, iar persoanei cu funcţie de răspundere i se va aplica o amendă între 5 000 şi 7 000 lei. De asemenea, vor fi sancţionaţi cu până la 10 000 de lei angajatorii care vor admite ca minorii să lucreze în locuri de muncă ce prezintă pericol pentru viaţa şi sănătatea lor. Noile amendamente la Codul Muncii şi Codul Contravenţional stipulează că şi angajaţii care acceptă să muncească fără contract de muncă pot fi amendaţi cu până la 3 mii de lei.