Moțiunea simplă pe numele ministrei sănătății nu a trecut

Ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, rămâne în funcție. Moțiunea simplă împotriva acesteia, examinată în ședința de vineri, 10 iulie, a legislativului, nu a fost susținută de majoritatea parlamentară. Demisia ministrei a fost cerută de deputații Grupului Parlamentar Pro Moldova și ai Partidului Politic Șor, transmite IPN.

În luarea sa de cuvânt, Ruxanda Glavan, deputata Grupului Parlamentar Pro Moldova a spus că situația în domeniul sănătății este una critică și totul e pe cale să se prăbușească. „Astăzi am asistat în Parlament la un nou episod al teatrului absurdului”. Potrivit ei, oamenii sunt descurajați de incompetența și aroganța cu care cei de la guvernare își pasează responsabilitățile și sunt obosiți să mai aștepte dreptatea. Moldova stă cel mai prost din punct de vedere epidemiologic comparativ cu țările care nu au întreprins nimic ca măsuri de protecție, suntem campioni la numărul de lucrători medicali infectați și la numărul mic de teste efectuate. Ruxanda Glavan a remarcat că „moțiunea este despre faptul că Moldova este împinsă la vale”, iar dânșii Grupul Parlamentar a propus ieșirea din această criză.

Marina Tauber, deputata Fracțiunii Partidul Șor, a criticat alocarea de către Guvern peste 70 de milioane de lei pentru Arena Chișinău, dar nu pentru acțiuni de îmbunătățire a luptei cu COVID-19. Ea crede că ar fi fost cazul ca ministra sănătății să-și dea demisia benevol, așa cum s-au întâmplat în alte țări din afară, pentru faptul gestionarii proaste a crizei pandemice.

Igor Munteanu, deputatul Fracțiunii Blocului ACUM Platforma DA, consideră că situația pandemică a ieșit de sub control, și asta o spun experții sanitari, datele statistice comparative cu alte țări, personalul din prima linie. Acesta a numit mai multe motive pentru care ministra nu mai trebuie să se afle în funcție. Printre acestea: predarea gestionării pandemiei în mâinile unor persoane care au vrut să acumuleze dividende politice, comunicarea ineficientă cu populația, nesusținerea testării masive a populației etc. Ați făcut praf din sănătatea oamenilor, doamna ministră!”, a adăugat deputatul.

Deputatul Fracțiunii PAS, Dan Perciun, consideră că ministerul a avut o strategie de testare greșită, la fel și modul cum a fost asigurată protecția medicilor cu echipamente și eficiența măsurilor de carantină. S-a eșuat lamentabil la procurarea echipamentelor, așa încât s-a procurat doar un procent minim din ceea ce a trebuit. Totodată, capacitățile de testare trebuie dublate.

Svetlana Rotundu, deputată în Fracțiunea PDM, a calificat dezbaterea moțiunii ca un spectacol de prost gust, generat cu scopul „de a tulbura apele și a crea haos în țară”. Potrivit ei, au lansat moțiunea cei care odată au gestionat sistemul medical și, deși au avut ocazia, nu l-au întărit, dar și de cei care acum cheltuie miliardul furat, pe cumpărare de deputați, în loc să fie distribuit în buget pentru medicină. Deputata admite să s-au făcut greșeli în gestionarea crizei pandemice, dar nu deliberat.

Bogdan Țîrdea, deputat în Fracțiunea Partidului Socialiștilor a spus că ministra merită tot respectul și toată lauda țării și consideră că este de fapt supusă unor răfuieli. Potrivit lui, principala realizare a ministrei este că mortalitatea în Moldova, cu tot cu decesele din cauza COVID-19 pentru primele cinci luni ale anului, este cu 15% mai mică decât în aceeași perioadă a 2019.

Ministra sănătății, muncii, și protecției, sociale, Viorica Dumbrăveanu, i-a asigurat pe deputați că posedă verticalitate și onoare, dar nu-și va da demisia de onoare și va duce acest mandat cu demnitate. Ministra s-a arătat deranjată de atacurile pe care le-au făcut deputații asupra familiei sale. „Ați făcut atac la familie, asta e cel mai nedemn și josnic”. Ea mai spune că în gestionarea crizei a avut parte și de rezistență din interiorul sistemului inclusiv „din cauza clanurilor existente”. „Vreau foarte mult ca sistemul de sănătate, Republica Moldova să nu fie doar comparată, dar și comparabilă cu țările din UE”, a adăugat ministra.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.