Moțiunea simplă asupra politicii și activității Ministerului Economiei și Infrastructurii a picat. Parlamentul a respins în ședința de joi, 12 martie, moțiunea înaintată de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate și Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, transmite IPN.
În moțiune se menționa că, în luna ianuarie, Ministerul Economiei și Infrastructurii, în mare grabă, fără confirmare de la Ministerul Finanțelor, a pornit procesul licitațiilor destinate achiziției lucrărilor de reabilitare a mai multor drumuri naționale. De asemenea, Ministerul Economiei, contrar prevederilor din Legea privind achizițiilor publice, nu a plasat anunțul despre licitații în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Iar ministru Anatol Usatîi a explicat public și în scris această încălcare prin faptul că Moldova nu este membru al UE și că ministerul a fost refuzat de Uniunea Europeană. În moțiune se mai spune că „limitarea accesului operatorilor străini în procedura de achiziții publice de interes strategic național, care s-a făcut observată în politicile economice promovate de minister, contrar prevederilor legale, are grave repercusiuni atât în domeniul economic legat de limitarea concurenței, precum și în alte domenii social sensibile, inclusiv la capitolul progresului în implementarea Acordului de Asociere și luptei împotriva corupției”.
Ministrul economiei, Anatol Usatîi, a declarat, în plenul Parlamentului, că, în scopul continuării implementării Strategiei de transport și logistică 2013-2020, în a doua jumătate a lunii ianuarie 2020 au fost publicate mai multe anunțuri de intenție privind achizițiile publice, preconizate pentru realizarea lucrărilor de reabilitare, modernizare și construcție a unor sectoare de drumuri publice naționale prioritare. Ulterior au fost lansate mai multe licitații pe platformă electronică. Iar în timpul apropiat urmează să fie lansate licitații și pentru alte proiecte majore de infrastructură.
Fiind întrebat despre creditul rusesc, care urmează să fie acordat pentru reparația drumurilor, ministrul a declarat că autoritățile contează mai multe resurse, însă în privința împrumutului deocamdată nu este un răspuns definitiv. „În cazul în care nu vor fi accesibile resursele, e clar că nu avem altă posibilitate decât să respectăm cu strictețe prevederile legii. Vorbim de anularea licitațiilor, cu toate consecințele care sunt”, a menționat Anatol Usatîi.
În altă ordine de idei, ministrul a spus că anul trecut multe lucrări au fost executate din contul contractelor semnate cu BERD, BEI și Banca Mondială. S-a reușit un volum practic dublu de lucrări, comparativ cu media din ultimii trei ani. Și acest fapt, potrivit ministrului, oferă posibilitatea de a începe negocieri cu acești parteneri pentru următoarele tranșe.
În luarea sa de cuvânt, deputatul PPPDA, Alexandru Slusari, a declarat că pentru el este clar care va fi soarta creditului rusesc. Cel mai probabil, peste câteva luni „se vor întâlni din nou aici, în această componență, și vor discuta mai detaliat despre drumuri și despre ce se întâmplă în țară”. Potrivit deputatului, licitațiile au fost lansate cu încălcarea legislației, strict pentru acest credit de la Federația Rusă. „Putem să discutăm că e nevoie sau nu e nevoie de anulat licitațiile, dar, cu certitudine, Moldova nu are nevoie de așa ministru al economiei”, a mai spus Alexandru Slusari.
Petru Burduja, deputat al Partidului Socialiștilor, a menționat că toate criticile aduse la proiectele importante pentru țară nu sunt decât declarații politice. „Eu cred că nimeni din cei care au semnat moțiunea nu a citit-o, pentru că s-au dat întrebări, dar numai nu la textul moțiunii. S-au dat întrebări de care vrei, iar jumătate din ei nici nu au fost în sală”, a mai spus deputatul.
La propunerea Comisiei economie, buget și finanțe, majoritatea deputaților prezenți în sală au votat pentru respingerea moțiunii simple.