În Parlament a fost prezentată o moțiune simplă asupra politicilor, acțiunilor și inacțiunilor guvernamentale în domeniul sănătății publice. Autorii acesteia sunt deputații Grupului parlamentar Pro Moldova, care susțin că politicile în domeniul sănătății publice au eșuat, iar greșeala guvernării și a responsabililor în domeniu astăzi continuă să coste vieți pierdute și sute de cazuri zilnice, transmite IPN.
Deputata Ruxanda Glavan a declarat în plen că în prezent sunt peste 12 mii de cazuri de infectare, dintre care peste două mii sunt în rândul angajaților din sistemul medical. De asemenea, sunt înregistrate peste 430 de decese. Potrivit ei, este un antirecord mondial absolut, care este indicatorul direct al unui management prost, care costă vieți omenești.
În opinia sa, situația s-a creat ca urmare a unui management inadecvat cu trei componente decizionale, unele chiar neîncadrate în cadrul legal. Parlamentara afirmă că lucrătorii din sistemul de sănătate continuă să lucreze fără echipamente adecvate sau complete, iar celor infectați, deși li s-a promis, până astăzi nu le-a fost acordată acea indemnizație de 16 mii de lei. Aceasta a mai spus că protocoalele de tratament au fost aprobate tardiv și nu au fost actualizate periodic.
Ruxanda Glavan a menționat că Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă să activeze ilegal în lipsa acreditărilor obligatorii de sănătate. „Instituția nu asigură supravegherea obligatorie a circulației materialului infecțios și nici nu organizează controlul de laborator a prelevării”. Potrivit ei, nu este clar câte teste au ajuns în țară din cele 100 de mii anunțate inițial, apoi numărul lor anunțat fiind de 80 de mii.
„Au fost redesenate statistici. Am fost mințiți cu rea intenție. Au fost pedepsiți medicii, care la început au încercat să-și testeze colegii în laboratoare acreditate. Au fost dați afară”, a menționat deputata. Potrivit ei, pentru a soluționa problemele și a combate consecințele, sunt necesare măsuri urgente.
În proiectul de moțiune se menționează că Parlamentul urmează să constate gestionarea deficientă și neprofesionistă în domeniul sănătății publice a crizei pandemice cauzată de COVID-19. Se propune acordarea votului de neîncredere față de conducătorii autorităților publice centrale responsabile de gestionarea crizei. În moțiune se solicită acțiuni urgente pentru separarea Ministerului Sănătății de Ministerul Muncii și numirea în funcția de ministru a unui medic.
Ca urmare a prezentării, președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a declarat că moțiunea simplă urmează să fie examinată de Direcția juridică, iar o decizie în privința acesteia urmează să fie luată la următoarea ședință a Biroului Permanent al legislativului.