Actualizare /17:40/ Fracțiunea PAS, Blocul ACUM a depus moțiunea împotriva Guvernului. În motivarea prezentată, autorii invocă faptul că „Guvernul Chicu, învestit în noiembrie 2019, a eșuat lamentabil în procesul de atenuare a consecințelor pandemiei COVID-19 și a crizei economice”. Potrivit semnatarilor, „orice zi în plus în care acest guvern este în funcție înseamnă mai puține șanse pentru rezolvarea crizei sanitare, economice și sociale în care se adâncește Republica Moldova. Administrarea dezastruoasă a treburilor statului de către acest Guvern este cea mai evidentă în două domenii-cheie – sănătate și economie”.
(Știrea inițială) Deputații din Partidul Acțiune și Solidaritate înaintează moțiune împotriva Guvernului condus de Ion Chicu. Potrivit lor, moțiunea este semnată de 34 de deputați din PAS, Platforma Demnitate și Adevăr și din Partidul Democrat, transmite IPN.
„Este o moțiune justificată, așteptată de societate, pentru că toți, de la mic la mare, înțeleg că avem nevoie de alt guvern, avem nevoie de alegeri anticipate. Avem nevoie de un parlament curățat de transfugi, de cei care se tranzacționează câte trei-patru ori pe an. Altfel nu vom putea aduce o schimbare mult așteptată de cetățenii Republicii Moldova”, a declarat președintele fracțiunii PAS, deputatul Igor Grosu, într-un briefing de presă,
Parlamentarul a făcut apel către premierul Ion Chicu, îndemnându-l „să dea dovadă de luciditate și, măcar în al 12-lea ceas, să plece și să dea țării posibilitatea să scape de acest parlament corupt”.
Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a menționat că, după depunerea moțiunii de cenzură, ea urmează să fie dezbătută. „Mai există posibilitatea teoretică ca prim-ministrul Chicu să-și dea demisia, sau el, sau împreună cu guvernul lui. Și atunci moțiunea ar fi cumva fără obiect. Dar noi suntem determinați să ajungem într-un final la dizolvarea acestui parlament și alegeri parlamentare anticipate”, a mai spus Litvinenco.
Deputații vor înainta în ședința Parlamentului de astăzi moțiunea de cenzură și vor solicita examinarea ei în termenele legale.
Conform Regulamentului Parlamentului, moţiunea de cenzură exprimă retragerea încrederii acordate guvernului la învestitură. Aceasta poate fi iniţiată de cel puţin 1/4 din numărul deputaţilor aleşi. Moţiunea de cenzură se supune dezbaterii în prima zi de şedinţă plenară a săptămânii următoare datei depunerii și se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. În cazul în care moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii care au semnat-o nu vor putea iniţia, în cadrul aceleiaşi sesiuni, o nouă moţiune pe acelaşi motiv. În cazul adoptării moţiunii de cenzură, primul-ministru va prezenta în termen de cel mult trei zile, preşedintelui Republicii Moldova demisia Guvernului.