Moștenitoarea instrumente.md cere susținerea autorităților ca garant al respectării drepturilor

Co-fondatoarea grupului de companii instrumente.md, Stela Mihalachi, care o reprezintă și pe fiica sa minoră, se adresează autorităților – conducerii de vârf a țării, organelor de drept și avocatului poporului pentru drepturile copilului – în calitate de garanți ai respectării drepturilor și legislației. Femeia spune că este disperată. Rămasă văduvă și cu un copil minor la întreținere, cumnatul încearcă să o deposedeze de cota parte din companii moștenită după decesul soțului.

Într-o conferință de presă la IPN, Stela Mihalachi a declarat că, timp de 15 ani, afacerea creată de către soțul său, Andrei Todica, fratele acestuia, Vadim Todica și încă un aliat, Viorel Rotaru, s-a dezvoltat. Banii care se câștigau se reinvesteau în afacere. Toate s-au schimbat în anul 2016, când a rămas văduvă, cu o fiică de cinci ani. Singura sursă financiară a familiei în acel moment erau dividendele din afacerea comună, dar plățile au fost stopate.

„Cumnatul meu, Todica Vadim, categoric a fost împotrivă ca eu cu fiica mea să intrăm în moștenire după decesul soțului meu. Soțul meu a investit în companie surse financiare, confirmate de contractele de împrumut originale, dar și acte confirmative de la bancă. Când am solicitat returnarea împrumutului, am primit un răspuns oficial de la administratorul companiei, Rusu Andrian, că astfel de contracte în contabilitate nu se găsesc, dar și sunt tardive”, afirmă Stela Mihalachi. Ea susține că au fost falsificate un șir de documente și că au fost comise delapidări, fapte pe care le-a denunțat organelor de drept și Serviciului Fiscal de Stat, însă fără rezultat. Acum este implicată în mai multe procese de judecată, iar în unele zile este nevoită să meargă și la două-trei ședințe.

„Solicit asigurarea respectării drepturilor mele și a legislației Republicii Moldova, inclusiv de la autoritățile care sunt garantul legalității și veghează respectarea legislației. Sper că încercările mele să fie auzite de către președintele Maia Sandu, prim-ministrul Natalia Gavrilița, ministrul de interne, Ana Revenco, procurorul general interimar, Dumitru Robu, Centrul Național Anticorupție”, a declarat Stela Mihalachi. Femeia face apel și către avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, să se autosesizeze în privința acestui caz.

Avocata familiei, Cristina Doga, a declarat că Todica Vadim este beneficiarul final și gestionarul afacerii instrumente.md prin diferite persoane interpuse „care par a fi un grup criminal organizat”. În opinia sa, unul din scopuri este deposedarea copilului minor și a mamei de moștenirea legală lăsată de tată și de soțul decedat.

Andrei Todica a decedat în 2016. Pe fond de stres, în 2017-2018, clienta sa, Stela Mihalachi, a lăsat cu toată încrederea activitatea în mâinile cumnatului său, Vadim Todica. În 2018 a avut loc o adunare generală la care s-a discutat contractarea unui credit de 18 milioane de lei. Stela Mihalachi a refuzat pentru că nu îi era clar unde sunt banii din cadrul companiilor care aveau rulaje de aproape o sută de milioane de lei. După această adunare generală au și început acțiunile de deposedare. Vadim Todica, împreună cu complicii săi, au început blocarea adunărilor generale solicitate de asociații care dețin cota-parte majoritară. Într-un final s-a reușit convocarea unei adunări generale, s-a decis numirea unui nou administrator, dar la Agenția Servicii Publice nu s-au putut face modificări, deoarece existau interdicții aplicate de către executorul judecătoresc, precizează avocata.

Potrivit ei, la aplicarea acestor interdicții, executorul judecătoresc și-a depășit atribuțiile de serviciu și a urmărit scopul să împiedice modificările pe care urma să le facă Stela Mihalachi și alți asociați. Apărătoarea s-a referit și alte acțiuni care, în opinia sa, erau regizate concomitent, inclusiv procesul de insolvabilitate a uneia dintre companii. „Todica Vadim, cu un grup de persoane, a atacat-o pe Stela Mihalachi în judecată, au fost înaintate plângeri penale. 15 procese de judecată, cele mai importante se referă la nulitatea unor contracte, nulitatea cotelor părți, fel de fel de scheme inventate numai să nu permită accesul la datele contabile și ca afacerea să fie condusă de majoritatea fondatorilor”, a notat avocata.

Potrivit ei, în procedurile de insolvabilitate inițiate o parte din magazinele au fost închise intenționat pentru a trece activitatea pe alte companii. „Această afacere a fost creditată înainte de anul 2018 și creditele au fost garantate cu imobile ce aparțin doamnei Mihalachi și Galinei Rotaru, ambele fiind asociate, Todica Vadim neavând vreun bun gajat și nici nu figurează ca fidejusor cel puțin”, explică avocata. În aceste circumstanțe, clienta ei a înaintat un șir de plângeri, însă nu a primit răspunsuri la ele.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.