Moscova foloseşte Tiraspolul pe rol de provocator pentru a atrage Republica Moldova într-un conflict militar. De această părere sunt invitaţii emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.
Fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Valentin Dediu, consideră că scrisoarea aşa-numitului ministru de externe al regimului separatist, Nina Ştanski către ONU, care conţine mai multe ameninţări în adresa Chişinăului, este o provocare. „Mai întâi a fost proiectul cu aşa-zisa rada basarabeană deconspirată recent de către forţele de securitate din Ucraina. Acum s-au mutat la Tiraspol. Mai întâi evocă probleme de ordin social, apoi trec la cele politice. Ameninţările Ninei Ştanski sunt periculoase. În afară de Comisariatul de poliţie din Bender, acolo mai sunt şcolile cu predare în limba română, localităţi aflate sub jurisdicţia Chişinăului, terenuri agricole. Mai ameninţă şi cu dosare penale. Primii pe listă la sigur vor fi angajaţii SIS-lui, apoi poliţişti, iar în cele din urma va veni şi rândul demnitarilor care vor îndrăzni să facă anumite declaraţii referitor la Transnistria”, a spus Dediu.
Fostul ministru-adjunct de interne, veteranul războiului de pe Nistru, Ghenadie Cosovan, la fel, consideră că scrisoarea Ninei Ştanski este o provocare care are drept scop destabilizarea situaţiei şi atragerea Moldovei într-un conflict militar. „Noi suntem prea timizi. Această scrisoare este o ameninţare directă în adresa statului Republica Moldova. Autorităţile de la Chişinău trebuie să intenteze dosare penale. Cred că este un plan al Moscovei, care foloseşte Transnistria pentru a lovi Ucraina din partea Republicii Moldova şi de a atrage ţara noastră într-un conflict militar”, a opinat Cosovan.
Analistul media, Cristian Tabără, a declarat că autorităţile de la Chişinău nu trebuie să se lase pradă provocărilor, ci să ia atitudine, folosind în acest scop resursele diplomatice. „Tiraspolul se comportă ca un stat cu probleme. Îmi închipui cum forţele transnistrene ar provoca poliţia de la Bender, iar aceştia ar folosi, conform legii, armele din dotare pentru a se apăra. Dar este destul o singură împuşcătură pentru ca să înceapă un conflict armat. Ministerele de forţă ale Republicii Moldova trebuie să facă tot posibilul pentru a evita potenţialele provocări”, a spus jurnalistul.
Şefa departamentului de externe de la Tiraspol, Nina Ştanski, într-o scrisoare adresată Reprezentanţei ONU în Republica Moldova, a ameninţat Chişinăul cu introducerea regimului de vize pentru locuitorii din dreapta Nistrului, aplicarea taxelor de o sută de procente la importul produselor fabricate de întreprinderile din dreapta Nistrului, naţionalizarea capitalului companiilor aflate în regiune, dar înregistrate la Chişinău, precum şi cu iniţierea dosarelor penale pe numele demnitarilor moldoveni care nu vor respecta aşa-zisa constituţie a autoproclamatei republici. Ştanski a argumentat că aceste măsuri vor veni ca răspuns la instituirea aşa-numitei blocade economice a regiunii regiune de către Chişinău şi Kiev.