Moscova doreşte să transforme Găgăuzia într-o enclavă rusească, experţi

Moscova doreşte să transforme autonomia găgăuză într-o enclavă rusească prin intermediul căreia ar putea controla Chişinăul. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „În PROfunzime” de la postul de televiziune „PRO TV Chişinău”, transmite IPN.

Analistul politic Nicolae Chirtoacă a declarat că Rusia foloseşte în Republica Moldova strategii care dezbină societatea. Planul Kremlinului este de a controla şi a supune totalmente Republica Moldova. Teritoriul transnistrean îl controlează, urmează autonomia găgăuză, a spus Chirtoacă.

Analistul a criticat dur autorităţile de la Chişinău pentru că nu au soluţionat la timp problema găgăuză. „Noi trebuia să le acordăm asistenţă găgăuzilor ca să studieze în limba maternă şi să înveţe limba de stat, să-i ajutăm să fie mai puţin sovietici. Dar noi nu am făcut nimic”, a declarat Chirtoacă.

Analistul politic Oazu Nantoi consideră că „Rusia a declanşat o ofensivă împotriva Republicii Moldova în scopul distanţării ei de UE şi preluării controlului prin federalizarea statului”, a spus Nantoi.

Expertul, de asemenea, acuză Chişinăul de situaţia creată în UTA Găgăuză. „Clasa politică de la Chişinău s-a bazat pe dezbinarea electoratului. Fiecare segment politic are electoratul său. Acest fapt a creat condiţii prielnice pentru Rusia ca să-şi implementeze planurile în Găgăuzia. Din păcate, Chişinăul reacţionează doar când se întâmplă ceva grav. Autonomia găgăuză s-a transformat într-o enclavă. Sunt şi acolo oameni de bună credinţă, însă vin provocatorii, care ajutaţi de mass-media rusească transformă populaţia găgăuză în una docilă”, a spus Nantoi.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.