Moldovenii vor cunoaşte mai multe despre Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului
Cetăţenii Republicii Moldova vor avea posibilitatea să cunoască mai multe despre Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului în cadrul unui proiect lansat de către Uniunea Europeană. Proiectul implică actori din societatea civilă şi sectorul privat, transmite Info-Prim Neo.
Directorul executiv al Centrului Analitic Independent Expert-Grup, Valeriu Prohniţchi, a declarat într-o conferinţă de presă că vor fi realizate 8 studii sectoriale de către experţi naţionali în vederea analizei societăţii civile şi sectorul privat. În afară de scopurile analitice, aceste studii vor promova practicile pozitive ale companiilor deja implicate în realizarea obiectivelor de dezvoltare. La fel, vor fi create 8 clastere sectoriale, care reprezintă nişte consilii de consultanţă la realizarea studiilor relevante.
„Vom derula o campanie naţională de informare care va cuprinde – 8 spoturi video şi audio, 8 panouri de afişare, 8000 de broşuri informative şi 5000 de autocolante în sectoriale-cheie de dezvoltare, în vederea familiarizării factorilor de decizie, oamenilor de afaceri şi a cetăţenilor cu scopurile de Dezvoltare ale Mileniului. Vom utiliza în promovarea Obiectivelor Mileniului diferite căi de comunicare, inclusiv şi reţelele de socializare”, a comunicat Valeriu Prohniţchi.
La fel, urmează să fie organizate 8 cursuri de instruire cu durata de 3 zile pentru cel puţin 100 de reprezentanţi ai sectorului privat privind tehnicile generale şi specifice de monitorizare în domeniul dezvoltării. În cadrul proiectului va fi elaborat şi un manual privind tehnicile eficiente de monitorizare aplicate în domeniul dezvoltării cu un tiraj de 2000 de exemplare. Pe final va fi organizată o conferinţă la care vor fi discutate rezultatele proiectului, dar şi situaţia din ţară la capitolul implementare a Obiectivelor Mileniului.
Darina Kadunkova, directorul Centrului pentru Dezvoltare Economică din Bulgaria, care implementează acest proiect, a menţionat că există 2 iniţiative foarte importante. Prima se referă la campania de informare şi de conştientizare, care va fi desfăşurată de societatea civilă. Al doilea aspect ţine de dezvoltarea capacităţilor celor 2 actori – societatea civilă şi sectorul privat în ceea ce priveşte progresul realizat de Republica Moldova la implementarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului.
Proiectul „Societatea civilă şi sectorul privat - contribuţii la implementarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului” este finanţat de către Comisia europeană şi se estimează la 145 de mii de euro. Proiectul va fi implementat de către Centrul pentru Dezvoltare economică din Bulgaria în parteneriat cu Institutul de Politici Publice şi Centrul Analitic Independent Expert-Grup din Moldova. Proiectul va derula în localităţile din municipiu Chişinău, zonele de nord, centru, sud şi regiunea transnistreană.
-
valeriu prohnitchi despre proiect.mp3
- 0