Moldovenii se declară îngrijorați de prețuri, sărăcie, războiul din zonă, de viitorul copiilor, dar și de criza energetică. Arată datele Barometrului Opiniei Publice, din noiembrie 2022, realizat de către CBS Research și Institutul de Politici Publice. 65,8% din respondenți consideră că în țară lucrurile merg într-o direcție greșită, iar 24,3% consideră că direcția este bună.
„Prețurile (22,9%) și sărăcia (19,4%) sunt două lucruri cele mai importante care îl deranjează pe cetățean. Și apare „un război în zonă” (18,1%) în al treilea rând. Eu cred că „un război în zonă” este cel mai important lucru care mă deranjează pe mine, dar cetățenii care trăiesc în sărăcie, pe dânșii îi deranjează prețurile, sărăcia. În al patrulea rând vine viitorul copiilor, cu 11,2%. Și criza financiară a gazelor este pe locul cinci, cu 7,7%. Corupția este pe locul șase (6%)”, a declarat directorul executiv IPP, Arcadie Barbăroșie, într-o conferință de presă la IPN.
Aproape 65,8% din respondenți consideră că în țară, lucrurile merg într-o direcție greșită, iar 24,3% consideră că direcția este una bună. Aproape 9% din intervievați au răspuns că nu știu, iar 1% a refuzat să răspundă. Potrivit directorului IPP, în comparație cu sondajele precedente, de exemplu în anul 2016, doar 7-9% din respondenți spuneau că direcția este bună, iar că direcția este greșită – 84-89%. În ultimii ani tendința s-a schimbat.
Oamenii au fost întrebați cum apreciază veniturile familiei. Cei mai mulți, 42,5%, au răspuns că veniturile le ajung numai pentru strictul necesar. 26,1% din intervievați au răspuns că le ajung pentru un trai decent, dar nu-și permit să cumpere bunuri mai scumpe. 21,5% din cei chestionați au declarat că veniturile pe care le au nu le ajung nici pentru strictul necesar, iar 5,6% au spus că reușesc să cumpere și unele bunuri mai scumpe, dar restrângeri în alte domenii. Doar 3,2% declară că reușesc să aibă tot ce le trebuie, fără să se limiteze la ceva. 1% din respondenți nu au răspuns.
Pentru a îmbunătăți situația social-economică din țară, 29,3% din cei chestionați au spus că, în primul rând, trebuie schimbată conducerea țării. „Acest răspuns trebuie să ne atragă atenția foarte mult, inclusiv atenția guvernării, pentru că următorul răspuns din acest meniu – 15,6% – este îmbunătățirea mecanismului de funcționare a legilor. Ce vor cetățenii? Vor să fie conduși mai bine și aceasta înseamnă că guvernarea trebuie schimbată: sau Parlamentul trebuie schimbat, sau Președinția trebuie schimbată. Sunt opțiuni evidente”, a notat Arcadie Barbăroșie. Alte răspunsuri sunt: dezvoltarea întreprinderilor industriale, atragerea mai multor investiții străine etc.
Sociologul Vasile Cantarji, de la CBS-Research, a precizat că sondajul este reprezentativ la nivel național, fiind realizat pe un eșantion de 1 132 de persoane, prin metoda interviului față în față. Datele au fost colectate în perioada 29 octombrie -10 noiembrie. Marja de eroare pentru estimările din cadrul sondajului nu depășește 3%.
Ediția Barometrului Opiniei Publice din noiembrie 2022 este realizată în parteneriat cu Fundația „Friedrich Ebert” Moldova. „Anul 2022 a fost unul neobișnuit prin provocările pe care ni le-a oferit și pe care continuă să ni le ofere, prin crizele multiple și suprapuse, cu repercusiuni economice și sociale majore. În acest context ne-am propus să consultăm opinia publică asupra percepției despre evenimentele majore, dar și despre așteptări pe care le au de la politicieni și societate în general”, a declarat reprezentanta fundației, Ana Mihailov.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.