Cetăţenii Republicii Moldova trebuie să înţeleagă că obţinerea regimului liberalizat de vize cu UE este în primul rând o reuşită. Moldovenii sunt gata pe deplin să beneficieze de libera circulaţie în UE, dar trebuie să fie conştienţi şi de obligaţiile pe care aceste libertăţi le oferă. Despre aceasta au discutat participanţii la dezbaterea publică organizată de IPN cu tema: „Câtă libertate în plus poate aduce cetăţenilor moldoveni libera circulaţie în Europa şi ce pot face ei cu ea?”.
Preşedintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, a spus că acest drept fundamental a fost unul urmărit. „Până să obţinem regim liberalizat de vize am avut şi alte etape, cum ar fi micul trafic la frontieră, facilitarea obţinerii vizelor. Este o mare realizare, o victorie şi o demonstrare că Moldova beneficiază de încredere din partea UE”, a subliniat politicianul.
Vlad Filat a adăugat că Republica Moldova nu a primit un cadou, ci a îndeplinit toate condiţiile pentru a beneficia de acest regim. „Pe de o parte, este vorba despre dreptul la libera circulaţie, dar este vorba şi de obligaţii. Avem această posibilitate de a ne afla în UE timp de 90 de zile în jumătate de an. În cazul în care se încalcă aceste reguli, urmează sancţiuni, inclusiv impunerea interdicţiei de a circula în UE până la 5 ani. Această libertate trebuie să o vedem în contextul celorlalte libertăţi pe care ţara urmează să le obţine în relaţia cu UE, inclusiv liberul schimb de mărfuri după semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere”, a menţionat liderul PLDM.
Preşedinta Centrului de Resurse Dialog-Pro, Lilia Snegureac, spune că, în opinia sa, obţinerea regimului liberalizat de vize este un pas foarte mare pentru Moldova pe care cetăţenii sunt deja pregătiţi să-l facă. „Există anumite riscuri pentru acei cetăţeni care nu se vor conforma regulilor. Dar riscul cel mai mare ar fi să ne oprim la jumătate de drum. UE are nevoie de un stat cu cetăţeni cu drepturi egale în componenţa sa şi Moldova ar trebui să nu se oprească la jumătate de drum, ceea ce rămâne de făcut, trebuie dus la bun sfârşit cu aceleaşi tempouri. Nu avem timp să lucrăm prea mult, trebuie să ne mişcăm repede pentru ca cetăţenii să vadă care sunt beneficiile”, a subliniat Lilia Snegureac.
„Este important că cetăţenii care vor avea posibilitatea ca cel puţin o dată să vadă ce este UE, ce e un stat de drept, vor deveni mai puţin eurosceptici”, a opinat şefa de la Dialog-Pro.
Directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie participativă ADEPT, expertul permanent al proiectului IPN, Igor Boţan, are senzaţia că sentimentul de bucurie faţă de succesul obţinut este împovărat de lucruri greoaie. „Suntem privilegiaţi să călătorim fără vize în UE. Suntem 4 milioane, inclusiv concetăţenii din stânga Nistrului, cu acest privilegiu, este o realizare, nu un cadou. Este rodul unui efort, cei care ne-au oferit acest privilegiu sunt pragmatici şi foarte calculaţi”, a subliniat Igor Boţan.
Expertul a adăugat că UE este cel mai exigent partener al Republicii Moldova şi cu atât mai bună este reuşita de obţinere a regimului de vize. „Dacă s-a oferit acest regim este o recunoaştere la nivel înalt că ţara este de încredere”, a spus el.
Dezbaterea cu tema: „Câtă libertate în plus poate aduce cetăţenilor moldoveni libera circulaţie în Europa şi ce pot face ei cu ea?” este ediţia XXVIII din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenţia IPN desfăşoară acest ciclu deja al treilea an cu susţinerea Fundaţiei Hanns Seidel şi în colaborare cu Radio Moldova.