Nu există alte produse decât strugurii și vinul moldovenesc, care să prezinte trecutul, prezentul și viitorul țării. În pofida greutăților care mai există pe unele piețe de desfacere, sectorul continuă să se dezvolte cu pași mici, dar fermi, eforturile fiind îndreptate spre păstrarea și renovarea plantațiilor de vii, dotarea și retehnologizarea companiilor vinicole, sporirea calității vinurilor și promovarea acestora pe piața externă. Este declarația făcută de către ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Nicolae Ciubuc, la inaugurarea Zilei Naționale a Vinului, care se va desfășura pe 6 și 7 octombrie, în Piața Marii Adunări Naționale, transmite IPN.
Nicolae Ciubuc a menționat că cea mai valoroasă performanță a sectorului este sporirea calității vinurilor. În primele nouă luni ale anului, au fost obținute peste 400 de medalii. În ultimele șapte luni, exportul de vin a crescut cu circa 17%. În acest an se estimează o producție de struguri bună, de peste 660 de mii de tone.
Prezent la eveniment, premierul Pavel Filip a menționat că vinurile Moldovei au trecut prin perioade mai complicate în parcursul său, cum ar fi embargourile impuse de Rusia, ca mai apoi să ia calea spre UE. Astăzi vinurile moldovenești se regăsesc nu doar în UE, dar și în SUA sau China.
Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, consideră că vinul este produsul mândriei națiunii. Odată cu crearea Oficiului Național al Viei și Vinului s-a născut și brandul de țară „Vinul Moldovei. O legendă Vie” și a devenit vocea unică a industriei vinicole în țară și peste hotare. „Domeniul se dezvoltă rapid și trebuie să ne adaptăm la cerințele timpului, iar eforturile noastre sunt îndreptate în acest sens. Grație fiecărui om implicat în producerea vinului acestea sunt de mai bună calitate și devin mai recunoscute”, a spus Gheorghe Arpentin.
Cu ocazia sărbătorii, au fost înmânate premii și distincții celor mai buni producători din sector. Compania „Sălcuța” a ridicat Marele Premiu în domeniul vitivinicol „pentru merite deosebite la fabricarea vinurilor de înaltă calitate, perpetuarea tradițiilor și calității excelente a vinurilor autohtone”. Cel mai iscusit oenolog al anului este Petru Vicol de la Vinăria Asconi. Medalia de recunoștință „Vinul Moldovei. O legendă Vie” le-a fost înmânată profesorului Anatolie Bălănuță, oenologului Mihai Sava, Vinăriei Purcari, Vinăriei Fautor, Vinăriei Bravo Wine și Vinăriei Asconi.
Timp de două zile, sâmbătă și duminică, 60 de vinificatori își prezentă vinurile în Piața Marii Adunări Naționale. Vizitatorii veniți la sărbătoare sunt îndemnați să consume moderat și responsabil. Pe parcursul celor două zile, în scenă vor evolua ansambluri folclorice de pe tot teritoriul țării, iar în programul de seară – interpreți și trupe de estradă. Pentru prima dată în istoria sărbătorii, vinurile moldovenești sunt sărbătorite și în orașul Snagov din România, unde 20 de vinificatori vor oferi vizitatorilor spre degustare sute de vinuri de calitate cu Indicație Geografică Protejată.
Ziua Națională a Vinului a ajuns la cea de-a 17-a ediție și este dedicată vinurilor moldovenești cu Indicație Geografică Protejată (IGP) – o garanție a calității acestora.