Moldovenii pleacă peste hotare pentru un trai mai bun, dar şi o situaţie politică stabilă

Moldovenii pleacă peste hotare pentru un trai mai bun, dar mai există un aspect: oamenii fug de realităţile politice, pentru că nu se regăsesc în această atmosferă, când clasa politică a sfidat orice bun simţ, şi cred că trebuie să schimbe patria pentru o altă ţară cu situaţie politică stabilă. Aprecierea a fost dată de către directorul adjunct al Institutului de Cercetări Juridice şi Politice, Victor Juc, la o masă rotundă privind efectele sociopolitice şi demografice ale fenomenului migraţiei, transmite IPN.

Potrivit lui Victor Juc, pentru Republica Moldova problema migraţiei este deosebit de gravă pentru că riscă să rămână depopulată. Acesta a subliniat că se impune necesitatea elaborării unei strategii de gestiune a proceselor demografice, care ar permite să se afle câţi moldoveni sunt plecaţi, dar şi dacă alegerile pot fi validate când datele prezentate de Comisia Electorală Centrală şi cele de către Biroul Naţional de Statistică diferă.

Cât priveşte transferurile de peste hotare, apreciat de către cercetători ca fiind unul dintre aspectele pozitive ale migraţiei, Victor Juc crede că fluxul remitenţelor din Europa va scădea pentru că multe familii se stabilesc cu traiul acolo, dar şi din Federaţia Rusă vor veni mai puţini bani, pentru că politica migraţională este mult mai bine pusă la punct şi nu este permisivă.

Potrivit statisticilor, în Republica Moldova, mai puţin de 30% dintre tinerii care au obţinut studii superioare muncesc în domeniul în care au primit calificare. Ceilalţi se reprofilează, iar mulţi pleacă peste hotare, contribuind la creşterea fenomenului exordului de creieri.„Dacă un jurist a învăţat în Moldova, dar munceşte în Italia ca taximetrist – este o pierdere de creier pentru Moldova, nu şi pentru ţara în care munceşte”, a remarcat Alexander Seidl, reprezentantul Centrului Internaţional de Migraţie şi Dezvoltare din Germania, care consideră că este necesară reformarea completă a sistemului de educaţie.

Victor Moraru, de la Institutului de Cercetări Juridice şi Politice, a spus că migraţia este un fenomen firesc, care nu poate fi oprit. Sarcina constă în optimizarea fluxurilor migraţionale. „Este o situaţie cu adevărat dramatică, pentru că rămân sate pustiite şi autorităţile trebuie să ia atitudine ca acest proces să nu fie atât de masiv”, a menţionat cercetătorul. „E nevoie de un program special în vederea optimizării migraţiei. Trebuie studiată practica pozitivă a ţărilor vecine, dar, cu părere de rău, nici în România nu s-au găsit soluţii pentru această problemă. Totodată, ambasadele noastre ar trebui să facă un efort deosebit pentru a asigura migranţilor o aflare demnă peste hotarele ţării”, a mai spus Victor Moraru.

Anatolie Coşciug, doctorand la Universitatea Bielefeld, Germania, este de părere că migraţia trebuie lăsată să se autoreglementeze. „Cu cât laşi mai liber acest fenomen, cu atât este mai bine. Lumea ştie să se organizeze astfel încât să facă ceea ce este mai bine pentru fiecare şi pentru familie. Statul nu trebuie să facă nimic, doar să se asigure că se respectă standarde de trecere legală a frontierei, copiii să fie în siguranţă şi să lase migranţii să se descurce singuri”, a spus cercetătorul. Beneficiile migraţiei, în opinia acestuia, ţin de faptul că statul nu investeşte în migranţi, însă aceştia vin cu idei de afaceri şi aduc bani. 

  • victor juc despre migratie.mp3
  •     0
  •   

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.