În pofida faptului că locuiesc într-o ţară săracă, a lipsurilor şi a problemelor cu care se confruntă, majoritatea cetăţenilor sunt mândri de ţara lor, că sunt moldoveni, foarte mulţi au speranţă că lucrurile se vor schimba în bine, arată rezultatele sondajului „Libertatea de a fi liberi. Concluzii după 25 de ani”, realizat de compania IMAS, transmite IPN.
Astfel, rezultatele sondajului arată că 54% dintre participanţii la sondaj consideră că declararea Independenţei la 27 august 1991 s-a dovedit un lucru bun, în timp ce 40% sunt de altă părere.
Dacă s-ar întoarce în 1991, cei mai mulţi respondenţi (40%) au declarat că ar vota din nou pentru Independenţă, iar 36 ar opta pentru păstrarea URSS. În acelaşi timp, 14% au declarat că ar opta pentru unirea cu România.
Cel mai mare beneficiu pe care l-a adus independenţa a fost dreptul de a călători liber în statele UE, consideră 58% dintre participanţii la sondaj. Urmează accesul la tehnologiile moderne, libertatea de exprimare, economia de piaţă.
În ceea ce priveşte o altă problemă cu care se confruntă societatea moldovenească de 25 de ani – denumirea limbii oficiale, majoritatea respondenţilor susţin că limba română şi cea moldovenească sunt identice. Totuşi, 43% consideră că sunt limbi diferită. Însă, 80% cred că anume limba moldovenească/română ar trebui să fie utilizată ca limbă de comunicare între grupurile etnice.
Două treimi din cetăţenii moldoveni sunt mândri de ţara lor, în timp ce o treime au declarat că nu se mândresc cu aceasta. Iar printre cele mai importante motive de a nu se mândri cu ţara lor, aceştia invocă sărăcia, incompetenţa guvernării, corupţia şi dezordinea.
Totuşi, cetăţenii Republicii Moldova sunt optimişti. Peste 40% dintre respondenţi consideră că peste 25 de ani tinerii vor avea perspective bune de realizare. Doar 22% sunt sceptici. De asemenea, oamenii cred că vor trăi mai bine, Republica Moldova va deveni un stat puternic, iar problema transnistreană va fi reglementată.
Sondajul „Libertatea de a fi liberi. Concluzii după 25 de ani” a fost realizat de compania IMAS în parteneriat cu portalul Deschide.MD şi Conflict Prevention and Early Warning Center, în perioada 25 iulie - 09 august pe un eşantion de 1.144 de persoane.