În cadrul Forului Economic de la Vladivostok s-a dat publicității un studiu privind nivelul de digitalizare a țărilor din componența CSI, BRIKS, OECD. În cadrul clasamentului, Rusia este pe locul 27, iar din numărul celorlalte țări CSI, difuzorii informației s-au referit doar la statele cu un rating mai mic decât al Rusiei – Uzbekistan, Kirghizia, Tadjikistan Turkmenia, aflate în coada clasamentului de 51 de state, relatează IPN.
În schimb, gradul de digitalizare al Republicii Moldova este reflectat în ratingul actualizat al Companiei internaționale de asigurări Euler Hermes. Republica Moldova se află pe locul 68 din 115, ocupând o poziție medie în cadrul țărilor „Trioului Asociat” (Ucraina - 63, Georgia – 71).
Alt vecin al Republicii Moldova, România, e clasată pe locul 55, depășind cu puțin Bulgaria (58). Dintre partenerii CSI ai Republicii Moldova, cele mai mari succesele în digitalizare le are Rusia (locul 42), fiind urmată de Kazahstan (locul 51), în timp Armenia ocupă locul 75, Kirghizia – 91, iar Tadjikistan – 97.
Cercetătorii au stabilit că statele care au creat condiții favorabile pentru digitalizare au opus o rezistență mai eficientă șocului provocat de pandemia de COVID-19. „Se poate presupune că digitalizarea servește amortizării șocului economic”, se spune în studiu. A apărut un nou stimulent pentru aplicarea digitalizării: companiile care au accelerat s-au dovedit a fi mai stabile și mai bine pregătite de provocările generate de criză.
În Republica Moldova de subiectele digitalizării economiei se ocupă Agenția de Guvernare Electronică (AGE), care implementează în prezent un proiect de 22,43 milioane de dolari, urmând a fi finalizat în anul 2023. Guvernul Nataliei Gavrilița include, în premieră, și funcția de vicepremier pentru digitalizare.