Moldovenii din Italia, Spania şi Portugalia se îndreaptă spre Franţa
În ultimul timp tot mai mulţi moldoveni migrează în Franţa şi ei vin nu numai din Moldova, ci şi din Italia, Spania sau Portugalia. Pe aceştia îi ademeneşte faptul că statul francez a fost afectat mai puţin de criza economică din Uniunea Europeană. O declaraţie în acest sens a făcut coordonatorul Consiliului diasporei moldovenilor din Franţa, Nicolae Dragomir, transmite Info-Prim Neo.
„Totuşi cei care stau mai demult în Franţa spun că lucrurile s-au schimbat, este mai greu de găsit un loc de muncă, este mai greu să te integrezi. Nu avem cifre oficiale privind numărul moldovenilor în Franţa, deoarece cu acte în regulă lucrează între 10% şi 20% dintre moldoveni. Estimăm că sunt între 30 şi 50 de mii de moldoveni, dar vin tot mai mulţi”, a spus Nicolae Dragomir, care este şi vicepreşedintele Consiliului parohial al Bisericii Sfântul Ştefan cel Mare de la Paris.
Nicolae Dragomir a comunicat că diaspora moldovenească în Franţa organizează diferite proiecte şi încearcă să promoveze cultura moldovenilor. Anul acesta a sărbătorit Mărţişorul, iar de Ziua Independenţei a organizat o sărbătoare în centrul Parisului. „Noi avem cultura şi tradiţiile noastre, le arătăm europenilor şi le păstrăm pentru copii”, a menţionat Nicolae Dragomir.
Coordonatorul Consiliului diasporei spune că orice persoană care vine din Moldova este ajutată de conaţionali pe măsura posibilităţilor. „Îi putem ajuta cu găsirea unei locuinţe, dar cu munca e mai greu. Franţa se deosebeşte de alte ţări, aceasta nu dă permise de muncă tuturor europenilor. Statul oferă mai uşor permise celor care vin din Africa decât celor care vin din Europa de Est. Trebuie să ai o diplomă recunoscută, dar diplomele noastre nu sunt recunoscute de către francezi”, a specificat Nicolae Dragomir.
Biserica Sfântul Ştefan cel Mare, înfiinţată acum 5 ani, este, pe lângă un loc de rugăciune, şi un centru cultural. Oamenii primesc aici ajutoare de la asociaţiile de moldoveni. Pe lângă biserică există un ansamblu folcloric şi unul de copii, o şcoală duminicală pentru copii, unde aceştia învaţă limba română şi o şcoală de limbă franceză pentru toţi. De asemenea a fost creată şi o asociaţie de femei. Deocamdată biserica închiriază spaţiul în care se află, dar printre planurile de viitor este de a construi un lăcaş propriu.