3400 de moldoveni din diasporă au contribuit cu peste un milion de lei pentru dezvoltarea localităților din care au plecat. Banii au fost colectați prin intermediul Asociațiilor de Băștinași, în parteneriat cu autoritățile publice locale, care au în grijă crearea unor noi servicii în comunitate. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Olesea Cazacu, coordonatoarea Proiectului Migrație și Dezvoltare Locală al PNUD Moldova, a spus că proiectul a pornit cu ideea de a ajuta autoritățile publice locale să valorifice migrația, transmite IPN.
Potrivit Olesei Cazacu, cei plecați comunică mai puțin cu autoritățile locale și imaginea pe care și-o fac despre Republica Moldova de multe ori este eronată, pentru că aud că nu se face nimic sau lucruri de genul acesta. Prin această inițiativă autoritățile locale au fost ajutate să ia legătura cu acești oameni, în primul rând online, ca să fie conectați la localitățile de baștină, să vadă că autoritățile locale încearcă să facă ceva cu bugetele austere. Autoritățile au fost încurajate să le solicită sprijin migranților, nu doar financiar, dar și să-i consulte referitor la prioritățile locale, pentru că mulți, chiar dacă acum sunt plecați, se gândesc că ar vrea să revină într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat. „Și atunci sunt și ei interesați ca să vină acasă și să aibă drumuri mai bune, să aibă apă, canalizare, iluminat stradal… Deci, niște servicii mai bune de care să beneficieze fie părinții lor, rudele care au rămas, fie și ei într-un viitor oarecare”, a remarcat coordonatoarea Proiectului Migrație și Dezvoltare Locală.
Olesea Cazacu spune că în localitățile în care au fost lansate asemenea parteneriate s-a schimbat felul de înțelegere a ideii de implicare. „Oamenii, atunci când participă la primele etape de implementare a unui proiect, mai târziu vor cere mai mult. Și lucrul acesta se vede foarte, foarte bine. Oamenii se interesează la ce etapă, unde s-a ajuns, ce s-a făcut cu banii și cum funcționează. Să zicem, dacă a fost procurat un autogreder care repară drumurile, cum funcționează el? Dacă nu funcționează, ce se întâmplă? Deci, sunt mai implicați măcar și la punctul acesta de a se informa despre ceea ce se întâmplă”, a menționat coordonatoarea.
Olesea Cazacu spune că fiecare trebuie, prin ce poate, să participe la dezvoltarea localității de baștină. Bugetele locale sunt limitate și, așteptând ca primăria să acționeze doar cu puterile proprii, poate să dureze ani în șir până când oamenii vor avea servicii publice de calitate. De aceea, implicându-se și cei plecați peste hotare, și donatorii, și alți parteneri, rezultatele sunt mai aproape și acest lucru este în beneficiul tuturor, a conchis coordonatoarea Proiectului Migrație și Dezvoltare Locală.