Moldovenii au depus un număr record de cereri la CEDO în anul 2013

Numărul cererilor depuse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în anul 2013 împotriva Republicii Moldova a crescut cu 45,1%, comparativ cu anul 2012, ajungând la 1356 de cereri. Este cel mai mare număr primit vreodată de către CEDO într-un an din partea cetăţenilor moldoveni. Mai multe cereri decât împotriva Republicii Moldova au fost depuse doar împotriva Muntenegrului, Sloveniei şi Serbiei.

Preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Vladislav Gribincea, a spus, într-o conferinţă de presă la IPN, că numărului mare de cereri depuse la CEDO se explică prin gradul mare de neîncredere a populaţiei în sistemul judecătoresc din Moldova. Din anul 1998 până în anul 2013, la CEDO au fost depuse 9700 de cereri împotriva Moldovei, la 1 ianuarie anul curent 1442 de cereri încă aşteptau să fie examinate.

Din totalul de cereri examinate de către CEDO în 2013, adică peste 93 de mii, 3162 de au fost depuse de cetăţeni ai Republicii Moldova. Dintre acestea, 99,4% au fost declarate inadmisibile sau au fost scoase de pe rol. Astfel, procentajul cererilor moldoveneşti întemeiate, examinate de CEDO, este de 0,6%. Această cifră este sub media Curţii, de 3,9%.

„Examinând cererile moldoveneşti rămase la CEDO, mai mult de 70% dintre ele au şanse de succes. Putem aştepta ca anii următori numărul cererilor respinse şi vădit nefondate se va reduce şi va creşte numărul cererilor ce vizează încălcări grave ale drepturilor omului”, a spus preşedintele CRJM.

Vladislav Gribincea a subliniat că până la 31 decembrie 2013, CEDO a pronunţat 273 de hotărâri în cauze moldoveneşti. Printre cele mai frecvente violări ale Convenţiei europene pentru drepturile omului se numără: neexecutarea hotărârilor judecătoreşti naţionale, anchetarea neadecvată a maltratărilor, detenţia în condiţii inumane etc.

Cererile care vizează neexecutarea hotărârilor judecătoreşti au fost înaintate pe cauze comise în 2007. În anii 2012-2013, violări de acest gen nu au fost constatate decătre CEDO.

Republica Moldova a fost obligată să achite în cazurile pierdute la CEDO despăgubiri de peste 13,9 milioane de euro, inclusiv 325 de mii de euro pentru 19 hotărâri pronunţate în anul 2013. 3,1 milioane de euro au fost achitaţi în temeiul reglementărilor amiabile sau declaraţiilor unilaterale formulate de Guvern.

  • vladislav gribincea despre cererile la cedo.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.