Peste 300 de moldoveni, reprezentanți ai diasporei din 24 de state, au participat pe 18 august la Congresul Diasporei, a precizat secretarul de stat al Guvernului, Adrian Băluțel, într-un briefing de presă. Subiectele abordate în acest an au ținut de taxele consulare reduse, serviciile consulare disponibile, oportunitățile de afaceri acasă, dar și problemele cu care se confruntă diaspora și posibilele soluții, transmite IPN.
Evenimentul a continuat cu Diaspora Business Forum, pe 19 august, la care participanții au discutat despre programele ODA și despre oportunitățile de implicare în proiectele desfășurate în Republica Moldova. „Ne dorim să continuăm acest format neîntrerupt pentru că credem în potențialul economic al diasporei noastre”, a spus Adrian Băluțel. Participanții la Diaspora Business Forum au venit din 20 de state, fiind în mare parte antreprenori.
La tabăra DOR, pentru copiii din diasporă, în acest an au fost prezenți 100 de participanți, după trei ani de pandemie în care tabără s-a organizat în format online. Copiii s-au reunit în format fizic pentru o perioadă de 10 zile. Veniți din 21 de țări, participanții au vorbit limba română, s-au întâlnit cu reprezentanții statului, au descoperit bucătăria și meșteșugăritul național și s-au reconectat cu Patria lor. Adrian Băluțel spune că se examinează opțiunea ca tabăra să adune mai mulți copii în anii următori.
Secretarul de stat a amintit și despre activitatea culturală care a încheiat Zilele Diasporei – spectacolul „Vă așteptăm acasă”, prezentat la Gara din Chișinău. Spectacolul a abordat provocările, dorul și grijile cu care se confruntă moldovenii din diaspora, dar și cei care-i așteaptă acasă.