SA „Moldovagaz” reiterează că prioritatea sa este restructurarea tuturor întreprinderilor, restructurarea devierilor financiare, optimizarea și reducerea costurilor, astfel încât reducerea tranzitului de gaze să nu afecteze tarifele finale pentru aprovizionarea cu gaze naturale a consumatorilor, transmite IPN.
Compania explică într-un comunicat de presă că tariful pentru furnizarea de gaze naturale consumatorilor finali include o serie de componente. Printre acestea se numără costul gazelor naturale achiziționate, care depinde de prețul de achiziție în dolari SUA și de rata monedei naționale. De asemenea, este vorba despre costul transportului pe gaz (tarif de transport gaz), costul de distribuție a gazelor (tariful de distribuție a gazelor), precum și costul aprovizionării cu gaz (costurile furnizorului și rentabilitatea).
În structura tarifului mediu actual pentru furnizarea de gaze naturale consumatorilor finali, costul transportului de gaze este de doar 3,7%. Restul, 96,3%, se referă la costul gazelor naturale și la costurile de distribuție și furnizare a gazelor naturale. Dintre acestea, 71,4% reprezint costul gazelor naturale.
Decizia Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică din decembrie 2019, care a majorat tariful pentru transportul gazelor naturale, ar putea duce teoretic la o creștere a tarifului final pentru furnizarea consumatorilor naturali cu doar 2%. Dar, pentru a nu modifica tariful actual, este necesar să se reducă costurile rămase asociate cu achiziționarea de gaze naturale, precum și costurile de distribuție și furnizare a gazelor naturale cu 2,1%.
SA „Moldovagaz” își propune să realizeze aceasta prin reducerea prețului gazelor naturale de la 178,5 dolari, prevăzut în tariful actual, la cel mult 173 de dolari planificați pentru 2020. De asemenea, prin reducerea costurilor de distribuție și de furnizare, inclusiv reorganizarea întreprinderilor și optimizarea costurilor pentru toate tipurile de activități.
Compania menționează că are pierderi cauzate de inconsecvențele tarifare și de necesitatea compensării acestor pierderi. Tarifele curente au fost aprobate în 2018. Aceste tarife prevedeau prețul de achiziție a gazelor naturale în valoare de 178,5 de dolari pentru o mie de metri cubi, la cursul de 17,68 lei pe un dolar (3155,9 lei / 1000 m3). De fapt, în 2018, prețul real al gazelor a fost de 217,46 dolari (3670 lei / 1000 m3), iar în 2019 – 233,67 dolari (mai mult de 4 000 lei/1000 m3). Astfel, numai datorită creșterii prețurilor la gaz în perioada 2018-2019 SA „Moldovagaz” a generat devieri financiare negative în valoare de peste 1,5 miliarde de lei. Aceste abateri financiare negative pot fi acceptate în calculele tarifare pentru o perioadă mai lungă de timp, pentru a nu afecta valoarea lor, consideră „Moldovagaz”.