Moldovagaz încearcă să inducă o stare de panică în societate, opinie

O încercare de a induce societății o stare de panică și de a slăbi pozițiile autorităților de la Chișinău în timpul negocierilor cu Gazprom. Astfel califică fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, solicitările tot mai dese venite din partea Moldovagaz privind economisirea gazelor naturale. Potrivit reprezentanților guvernării, criza energetică cu care ne confruntăm este o consecință a politicii defectuoase avute de fostele guvernări în raport cu Moscova, notează IPN.

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, spune că Moldovagaz ar acționa, în contextul crizei gazelor naturale cu care ne confruntăm, mai degrabă, în interesul Federației Ruse. Potrivit lui Slusari, întreprinderea la care Gazprom deține 50% din acțiuni ar pune presiune pe autoritățile de la Chișinău pentru a le determina să cedeze în fața Moscovei.

„Toate comunicatele de presă care vin ca din mitralieră de la Moldovagaz, nu știu dacă cuvântul Moldova mai este relevant aici, au menirea să aducă panică, încercându-se să se slăbească pozițiile Republicii Moldova în negocierile cu Gazprom. Pentru oameni este clar cum stau lucrurile, toți au înțeles că Gazprom a recurs la tactica sa tradițională de șantaj. Nu putem vorbi despre o relație comercială, pentru că este vorba de două companii care sunt administrate de la același punct de comandă – Gazprom și Moldovagaz. Este o problemă politică ce trebuia să fie rezolvată între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse”, a spus Slusari în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Deputații PAS spun că Guvernul Gavrilița se confruntă acum cu problemele moștenite de la fostele guvernări și cu datorii care s-au acumulat de zeci de ani.

„Această problemă vine ca urmare a deciziilor proaste pe care le-au luat conducătorii Republicii Moldova acum 15-20 de ani, care s-au gândit doar la ziua de astăzi, lăsând datorii pe care trebuie să le plătim acum. Problema cea mare a fost diversificarea surselor, am fost dependenți mereu de o singură sursă. Problema cea mare a guvernelor precedente este că n-a creat acea infrastructură de alternativă”, a spus deputatul PAS, Virgiliu Pâslariuc.

Potrivit comentatorilor politici, toată retorică creată în jurul lipsei unui nou contract de achiziție a gazului rusesc are menirea de a induce în societate o stare de panică, acesta fiind și unul dintre elementele războiului hibrid.

„Ani în șir Republica Moldova a fost condusă de forțe care au acționat ca niște agenți de influență ai Federației Ruse. Avem două dimensiuni aici, una politică și una tehnico-comercială. În ultimele săptămâni, s-au developat personaje care jubilează pe acest subiect, care încearcă să arunce acest subiect stric în sfera politicului, iar toată această situație s-a transformat într-un război hibrid informațional”, a spus comentatorul politic, Vlad Țurcanu.

Ieri, printr-un comunicat de presă, Moldovagaz a solicitat consumatorilor casnici să dea dovadă de responsabilitate civică și să reducă temporar consumul de gaze naturale. Moldovagaz solicită oamenilor deconectarea sistemelor individuale de încălzire pe perioada absenței de acasă, dar și limitarea consumului gazelor naturale în scopul pregătirii sau încălzirii hranei și a apei. De asemenea, consumatorilor noncasnici li se cere identificarea posibilităților de trecere la surse alternative de combustibil.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.