„Moldovagaz” a început înmagazinarea gazelor naturale în Ucraina

„Moldovagaz” a început înmagazinarea gazelor naturale în Ucraina prin intermediul tronsonului transbalcanic. Zilnic, se vor transporta de la 1,5 până la 3 milioane de metri cubi de gaze naturale pentru stocarea acestora în depozitele subterane, pentru a fi consumate în perioadă rece a anului.

Potrivit serviciului relații publice al „Moldovagaz”, per total, în lunile octombrie și noiembrie se preconizează să fie stocate circa 100 de milioane de metri cubi de gaze. În funcție de necesitate, carburantul o să fie furnizat consumatorilor „Moldovagaz” în perioada decembrie 2020-februarie 2021.

Contactat de IPN, expertul în energetică, Sergiu Tofilat, a explicat avantajele înmagazinării gazului prin faptul că acesta poate fi procurat vara, când el este mai ieftin. Vara consumul de gaze scade, respectiv, scade și prețul. Gazul poate fi procurat cât e ieftin, stocat în depozitele din Ucraina și consumat iarna, când prețurile cresc. În acest caz, trebuie de analizat în ce măsură prețul final (compus din prețul de procurare a gazului, plus costurile de stocare în Ucraina și cele de transportare în Moldova), este mai avantajos decât prețul gazelor procurate iarna, la preț de piață.

„Cu alte cuvinte, dacă pe noi  mia de metri cubi de gaz stocat (cumpărat vara, înmagazinat, transportat) ne costă, să spunem, 100 de dolari, dar iarna noi putem să cumpărăm cu 120, înseamnă că mai ieftin de procurat vara și să-l stocăm”. Mai e și o chestiune de securitate energetică: știi sigur că ai rezerve de gaze, explică Sergiu Tofilat.

Potrivit expertului în energetică, atunci când Moldova va trece la mecanismele de piață, vor fi diverși furnizori de gaze și fiecare o să contacteze volume de gaze cum vrea și când vrea. „Contractele de procurare a gazelor prevăd o clauză. Dacă te-ai obligat să cumperi, să spunem, 100 de  milioane de metri cubi, dar în realitate ai consumat mai puțin, 90 de milioane, de exemplu, atunci tu ești obligat să plătești toată cantitatea contractată și în cazul dat e bine să ai o rezervă pentru ca, în caz de ceva, să poți depozita acel gaz”, a mai spus Sergiu Tofilat.

Consumul de gaze al Republicii Moldova, calculat pentru malul drept al Nistrului, constituie circa un miliard de metri cubi anual. Peste 80% se consumă la perioada rece a anului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.