Moldovagaz a depus la ANRE cerere de majorare a tarifului la gaz

SA „Moldovagaz” a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cerere de ajustare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale. Furnizorul solicită un tarif de 27 665 lei/1000 m3 fără TVA pentru punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de presiune joasă. În demers se cere ca noul tarif să fie aplicat din 1 octombrie, transmite IPN.

Potrivit ANRE, principalul factor invocat de furnizor este creșterea prețului de achiziție a gazelor naturale din luna iunie a anului curent până în prezent. „Prețul de procurare a gazelor naturale de către SA „Moldovagaz” de la „Gazprom” s-a majorat de la 851 $/1000 m3 – achitat pentru volumul de gaze naturale consumate în luna iunie, până la 1459 $/1000 m3 – pentru gazele naturale consumate în luna august și 1883 $/1000 m3 pentru luna septembrie 2022”, se menționează într-un comunicat de presă al regulatorului.

Specialiștii din cadrul Agenției urmează să examineze argumentele invocate de furnizor și vor reveni cu o decizie.

În iunie, tariful la gazul natural pentru consumatorii finali s-a majorat până la 17,24 lei pentru un metru cub fără TVA (18,61 lei cu TVA). La începutul lunii august, ANRE a aprobat, la solicitarea „Moldovagaz”, o nouă majorare, în urma căreia consumatorii achită în prezent un tarif de 22,99 lei (cu TVA) pentru un metru cub de gaz.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.