Moldova văzută prin prisma jurnaliştilor englezi
În ultimii cinci ani, în ziarul britanic The Sun, numele Moldovei a apărut în 5 materiale, majoritatea legate de imigranţii ilegali veniţi în Marea Britanie. În aceeaşi perioadă, în Financial Times, Republica Moldova a fost nominalizată în 15 articole, de cele mai multe ori în contextul conflictului transnistrian.
Acestea sunt datele rezultate în urma unei anchete efectuate de către Thomas de Waal, jurnalist englez, specialist în problemele legate de conflictele din zona Caucazului, Rusiei şi Mării Negre, care a făcut o vizită în Moldova la invitaţia reprezentanţei OSCE la Chişinău.
Solicitat de Info-Prim Neo, de Waal a declarat că nu cunoaşte foarte multe despre specificul presei din Moldova. «Tot ce am auzit este că o mare parte dintre structurile media se află în subordonarea partidului de guvernământ, în special TV şi radio public, care ar trebui să ofere o informaţie obiectivă».
El susţine că, într-o ţară săracă, ziarele sunt cele care predomină piaţa mediatică, deoarece editarea lor costă mai puţin. În acest context, s-a arătat surprins de faptul că ziarele din R. Moldova au o pondere atât de mică, găsind explicaţia în faptul că majoritatea dintre ele nu prezintă interes deoarece fac mai mult propagandă, decât jurnalism obiectiv.
Thomas de Waal afirmă că şansele Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană, sunt mai mari decât acelea pe care le are Georgia la momentul actual.